Állatvilág

2019.06.10. 14:30

Fejlődéslélektan ebmódra

Négy-öt hónapos kor körül dackorszak jelentkezhet a kölyökkutyáknál is.

Detzky Anna

Kevesen tudják, hogy nemcsak a gyerekeknek, hanem a kutyáknak is van dackorszakuk, amelyen néhányan teljesen észrevétlenül, mások látványosabban esnek át. A kisbabákhoz hasonlóan a kölyökkutyák is az első 6 hónapban szuperintenzív fejlődést élnek meg, elsajátítva a létezéshez szükséges biológiai és szociális tudáskészlet nagy részét. A gazdával szembeni ellenállás a természetes fejlődésük része.

– Az emberhez általában 8–10 hetesen kerül egy kiskutya, és az agya olyan mint a szivacs, mindent felszív, amire a gazdi tanítja. Elkezd alkalmazkodni az élethelyzetekhez és a napirendhez, de gyakran megfigyelhető, hogy 4-5 hónapos korban dacossá válik – tudtuk meg Schneider Kingától, a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársától.

Gyarapodik tudásban

„A fejlődési tempó lépései: 12 nap alatt a kölyök megduplázza súlyát. Második hetében kinyitja a szemét, kúszik és megismeri a körülötte tevékenykedő embereket. 1 hónapos korában tejfogai növekedésnek indulnak, rendesen hall és stabilan jár. Mire eléri a 2 hónapos kort, szaglási képessége megtízszereződik az emberéhez képest. Ekkorra harapdálva játszik testvéreivel, és elsajátít egy kulcsfontosságú készséget, a harapásgátlást, azaz megtanulja, hogyan tud sérülés nélkül harapni. 4 hónaposan rengeteg tanulás közepette elérkezik a dackorszakhoz. 6 hónapos korára pedig ivaréretté válik” – olvasható a Viasat Nature csatorna sajtóközleményében, amely a témáról „A kiskutyák titkai” című dokumentumfilmjében számolt be.

Visszaesésnek tűnik

A szakembert a dackorszak árulkodó jeleiről is kérdeztük.

– Nagyon sokféleképpen megnyilvánulhat ez az időszaka és egyedfüggően némelyeknél 2 hétig, másoknál 2 hónapig tart. A megjelenési formája lehet, hogy a kölyök erősen visszaesik a szobatisztaságra való törekvésben. A megtanult vezényszavakat megtagadja, felerősödik a szelektív hallásra való hajlama, és csak akkor figyel oda a mondanivalónkra, ha kedve tartja. Megpróbálja uralni a territóriumát, modortalan és dominálni szeretne. Úgy tűnik, hogy minden eddig tanult trükköt elfelejt. Nekem éppen van egy négy hónapos boxer kölyköm otthon, akivel két héttel ezelőtt már ott tartottunk, hogy kikéredzkedett, amikor pisilnie kellett, most viszont újra bepisil – osztotta meg beszélgetőtársunk.

Biztonságra vágyik

Az állandóság és a következetesség segít áttörni az ellenállás falait.

– A jelenség funkciója, hogy a kutyus szeretné megtalálni a helyét az életben, a falkában, a családjában és kezdenek megcsillanni nála a dominanciára utaló jelek. Ez nehéz, de fontos időszak, és nem mindegy mennyire vagyunk következetesek, határozottak, ami nem feltétlenül szigorban nyilvánul meg. Jó, ha megfigyeljük, hogy fegyelmezésünkre hogyan reagál a kölyök, és kialakítunk számára egy állandó szabályrendszert, amit követni tud. Ez a két dolog azt jelenti számára, hogy biztonságban van és valaki leveszi a válláról a vezetés terhét. A kutyaiskolák és -óvodák, amelyek a legtöbb településen már megtalálhatóak, segítenek átlendülni a nehézségeken – javasolta Schneider Kinga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában