Érettségi

2019.06.06. 09:30

Esőerdők és a transzformációk

Emelt szintű szóbeli érettségin jártunk szerdán. Nekünk biztos, hogy nem sikerült volna.

Hegyi Erika

Újabb próbatétel előtt az érettségiző diákok. Szerdán kezdődtek az emelt szintű szóbeli vizsgák, melyeknek nagy volt a tétjük, hiszen még lehetett javítani néhány százalékot a májusban megírt írásbelin.

 

A Földes Ferenc Gimnáziumba látogattunk el, hogy megtudjuk, hogyan készültek a diákok a szóbelire, és hogy hogy sikerült. De ezenkívül sok másról is szó esett.

Kiss Tamás, a Földes diákja matematikából szóbelizik, úgy tűnik, nem izgul.

– Már 7. osztálytól idejárok spec. matekra, úgyhogy számomra természetes volt, hogy ebből a tárgyból emelt szintű érettségit tegyek. Hiszen a hat év alatt magas szintű tudást szereztünk. Az írásbeli 91 százalékos lett. Az ez évi talán kicsit nehezebb volt, mint a korábbiak, de számomra nem okozott nehézséget – árulja el Tamás. Megjegyzi: a szóbeli igazából nem mutatja meg a diákok valódi tudását, hiszen aki szorgalmas és bemagolja a tételeket, sok pontot szerezhet. Véleménye szerint az érettségit is egy kicsit modernizálni kellene.

– A magyar és a történelem most a szövegértésre alapul, de ezeket a vizsgákat gyakorlatiasabbá lehetne tenni. Az édesanyám mesélte, hogy az ő idejében az érettségi után az egyetemek szervezték a felvételit. Szerintem jobb lenne, ha most is így lenne – teszi hozzá Tamás.

Orvosnak készül

Megtudjuk, a Budapesti Corvinus Egyetemen szeretne továbbtanulni pénzügy-számvitel szakon, és ha végzett, valószínűleg adózással kapcsolatos pályát választ majd.

Almási Laura már az élményeit meséli egyik osztálytársának, hisz épp most jött ki a biológia-szóbeliről. Azt mondta lapunknak, még egy kicsit a vizsga hatása alatt van, de azért megpróbál válaszolni.

– A szóbelinek A és B része volt. Az első jól sikerült, a második nehezebb volt, de úgy érzem, hogy összességében azért nem lett rossz. Az esőerdők fakitermelése volt a téma, valamint az esőerdők talajának tápanyagtartalma és a humuszképződés. Kaptam irányító kérdéseket, melyek megkönnyítették a dolgomat, és egy kis bevezető szöveg is rendelkezésre állt, bár ez nem volt túl nagy segítség – értékel Laura.

Számára fontos, hogy a biológia jól sikerüljön, hiszen orvos szeretne lenni, és csakis orvos, B terve nincs, más képzésre nem is jelentkezett. Kémiából is emelt szinten kell érettségiznie, abban reménykedik, hogy az írásbeli eredményén még tud javítani. Laura úgy véli, jobb lenne a régi felvételi rendszer, amikor az egyetemek dönthették el, hogy kit szeretnének felvenni.

– Az ország különböző középiskoláiban különböző szintű az oktatás, így a tanulmányi eredmények és a középszintű érettségi eredményei nem biztos, hogy mindenütt ugyanazt a tudást takarják – magyarázza.

Várja a tanári pálya

Nyílik a szomszéd ajtó, egy ifjú hölgy lép ki rajta, Ajtai Boglárka. Ő matematikából szóbelizett emelt szinten. Ez nem okozott számára gondot, hiszen ő is spec. matekos volt a Földesben. Az egybevágósági transzformációkkal kapcsolatos tételt húzta. Őt mindig is a matematika érdekelte, így nem csoda, hogy kiválóan sikerült az írásbelije, 99 százalékosra. Egyetlen pontot veszített, valami apróságon.

– A szóbeli is jól ment, csak nagyon izgultam. Az ELTE-re jelentkeztem, matematika–kémia szakos tanári képzésre. Szeretném átadni a gyerekeknek a tudást, és célom, hogy ők is annyira szeressék ezeket a tárgyakat, mint amennyire én – árulja el.

Hozzáteszi: szerinte jó a mostani érettségi-felvételi rendszer. Ha valaki folyamatosan tanult a négy év alatt, akkor nem jelenthetnek számára gondot a középiskolát lezáró vizsgák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában