kulináris elismerés

2019.06.16. 09:00

Az Avalon Ristorante olasz díjat kapott

Az Avalon Ristorante az első olyan vidéki étterem, amely igazi olasz minősítést szerzett.

Bájer Máté

Bajusz Gergely (balról) és Francesco Maria Mari az elismeréssel

Fotó: Vajda János

A miskolctapolcai Avalon Ristorante az első vidéki étterem hazánkban, amely megkapta az egyik legrangosabb kulináris elismerést az Olasz Kereskedelmi Kamarától – az Ospitalitá Italiana díjat. Illusztris társasághoz csatlakozott a vendéglátóhely, hiszen a gasztronómiájáról híres Franciaországban is csupán 100 étterem és szálloda büszkélkedhet a címmel. Magyarországon jelenleg három aktív Ospitalitá Italiana díjas van, mind Budapesten. Az utóbbi három évben nem osztották ki az elismerést, így az Avalon Ristorante sikere több szempontból is mérföldkő.

 

Az Avalon Park egyik meghatározó profilja a gasztronómia. A 4. születésnapját ünneplő Avalon Park gasztronómiai egysége a díjjal beírta magát azon nemzetközi éttermek közé, amik hivatalosan képviselik az eredeti olasz konyha örökségét.

Mi kell a jó olasz étteremhez?

Az ünnepélyes átadóra ellátogatott a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke, Francesco Maria Mari is, aki elmesélte, mennyi feltételnek és milyen kritériumoknak kell megfelelnie annak az étteremnek, ami bejárata mellé szeretné akasztani az Ospitalitá Italiana táblácskáját. Az elnök egy kisfilmet is hozott magával, amelyben a kamu olasz étterem tulajdonosától a spagetti elfogyasztása után az öntudatos vendég nem kávét kér, hanem létrát és csavarhúzót, hogy leszedje a neonreklámról az Itália szót. A rendezvény után az Avalon Park dolgozóinak szintén szükségük volt az említett eszközökre, ám itt a kamara ajánlótáblájának rögzítése, az étterem bejáratának megkoronázása miatt kellettek a szerszámok.

„Szinte minden kulináris szakértő egyetért abban, hogy az olasz konyha könnyen érthető, hiszen főleg az egyszerű receptekről, jó minőségű hozzávalókról, főzési technikáról és szenvedélyről szól. Az olaszok hitvallása, hogy az étel nem csak étel, az »olasz stílusú« étkezés pedig nem pusztán étkezés, hiszen a hagyományos receptek szerint főzött ételek összetevőinek egyedisége és frissessége – melyek generációs hagyományokkal átitatottak – igazi kulturális élménnyé teszik az evés-ivás ciklikus rituáléját” – vallják az Avalonnál.

Érdemes néhány szót ejteni a díjról is, amelyet hazánkban 18 étterem kapott meg eddig, de jelenleg csupán három helyre érvényes a cím. Ennek oka, hogy a kamara minden évben ellenőrzi, hogy az adott éttermek színvonala még mindig megfelel-e az elvárásoknak.

Az Ospitalitá Italiana egy olyan, az Olasz Kereskedelmi Kamara által megítélt kitüntetés, mely az olasz vendéglátóipari színvonal legmagasabb minőségi elismerése. A díj elnyeréséhez pedig a minőségi alapanyagokon és eredeti olasz recepteken kívül számtalan egyéb kritériumnak kell megfelelni. Az étteremnek többek között rendelkeznie kell legalább egy olyan alkalmazottal, aki olasz nyelven kapcsolatba tud lépni a vendégekkel, és az étlapon a hagyományos olasz receptek alapján készült ételek aránya nem lehet kevesebb, mint az összes étel 50 százaléka.

Sorban állnak a beszállítók

„Már jóval az Avalon Ristorante nyitása előtt tudtuk, hogy az Avalon Parkban igazi, autentikus olasz éttermet akarunk nyitni, de eleinte az olasz élelmiszer-beszállítók nem vettek minket komolyan, mert nem látták bennünk a potenciált. Az évek során viszont sikerült olyan hírnevet szereznünk az olasz éttermek között, hogy ma már sorban állnak a beszállítók, akik velünk szeretnének dolgozni.” – nyilatkozta Bajusz Gergely gasztronómiai igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában