Helyi közélet

2019.04.11. 07:25

Van olyan cég, ahová tízféle mérnök kellene Miskolcon - Nem munkahelyben volt hiány

Miskolc - Főleg mérnököket kerestek az egyetemi állásbörzén, de bárki találhatott magának munkát.

Miskolc - Főleg mérnököket kerestek az egyetemi állásbörzén, de bárki találhatott magának munkát.

Gépészmérnökök, műszaki menedzserek, villamosmérnökök, közgazdászok és informatikusok jöhetnek minden mennyiségben, derült ki a tegnapi, a Miskolci Egyetem által rendezett állásbörzén. A mérnökhallgatók és a gazdasági pályát választók tehát jó esélyekkel indulnak az életbe, de nem kellett szomorkodniuk az egyéb végzettségűeknek sem, mert megyénkben is érzékelhető a munkaerőhiány. Ezt abból is le lehetett mérni, hogy az egyetemen megjelent cégek olyan fiatalokat is kerestek, akiknek bármilyen felsőfokú végzettségük van vagy csak érettségijük. A hallgatók pedig jöttek, érdeklődtek, hozták az önéletrajzukat, ismerkedtek a vállalatokkal, keresték a lehetőségeket. Lehetőség pedig volt bőven, hiszen az idén 63 standon több mint 70 kiállító kínált karrierlehetőséget. A Szakmai Gyakorlati Börzén pedig 6 szakmai gyakorlati helyet ismerhettek meg a diákok.

Bankokat kerestek

Épp ilyet keresett két másodéves pénzügy-számvitel szakos hallgató, Nagy Dóra és Balogh Kata.

– Jövő ilyenkor már a szakmai gyakorlatunkat töltjük, ezért aktuális most a keresés – mondták lapunknak. – A szakmai gyakorlat legfőbb célja, hogy tapasztalatot szerezzünk, ezért most még az kevésbé számít, hogy mennyi fizetést kapunk majd a munkánkért. Elsősorban bankok iránt érdeklődünk, de megnézzük a többi lehetőséget is – árulták el a lányok.

Az állásbörzén kiderült, hogy sok fiatal már dolgozik az egyetemi évek alatt.

Bajusz Bence Sárospatakon tanul, programtervező informatikus lesz, jövőre végez.

– Már van munkahelyem, de azért jó tisztában lenni az aktuális állásajánlatokkal. Azt tapasztaltam, hogy ha most szeretnék váltani, akkor találnék is megfelelő állást. A jó helyekért azért meg kell küzdeni, de azt is látni, hogy a cégek is harcolnak a jó munkaerőért. Az informatikusokat például különböző kényelmi szolgáltatásokkal próbálják meg magukhoz vonzani. Jó munkahelyi légkört biztosítanak, ingyen kávét, gyümölcsnapokat, vidám céges rendezvényeket. Az biztos, az informatikusok nem fognak éhen halni. Bár engem elsősorban a robotok és a mesterséges intelligencia érdekel, ezzel foglalkozó munkahely pedig egyelőre nincs sok, de hát ez a jövő, úgyhogy remélem, mire végzek, találok megfelelő állást – sorolja Bence.

– Ma már a fiatalok nem feltétlenül az állásbörzén keresnek maguknak gyakorlati helyet vagy állást.

Ezt már Anna mondja, aki műszaki menedzserként végzett ebben az évben, kérte, teljes nevét ne írjuk meg.

– Az internetes állásportálok ezernyi lehetőséget kínálnak, minden ismerősöm ilyen módon szerzett magának előbb gyakornoki, majd rendes állást. Az állásbörze arra azonban nagyon jó, hogy itt több cég képviselőivel is személyesen lehet találkozni, nekik fontos kérdéseket feltenni – indokolt Anna.

Mindenféle mérnök

Szerettük volna megkérdezni a cégeket is, vajon milyen munkatársakat keresnek, de sajnos a legtöbb helyen nem nyilatkoztak a vállalatok képviselői. A MÁV-csoport standjánál viszont megtudtuk, hogy számos területre várnak diplomás és egyéb végzettségű fiatalokat. Csak néhány a sok közül: építőmérnök, közlekedésmérnök, villamosmérnök, építészmérnök, gépészmérnök, logisztikai mérnök, környezetmérnök, informatikus, mérnökinformatikus, közgazdász. A fiatalokat a Pályakezdő Diplomás Program várja.

Megtudtuk azt is, az állami cég nincs könnyű helyzetben, hiszen a multivállalatokkal kell versenyeznie, ott azonban magasabb fizetéseket kínálnak a friss diplomásoknak.


Az ELMŰ-ÉMÁSZ-é a díj

A Miskolci Egyetem 25. állásbörzéjét dr. Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese nyitotta meg, aki jelezte, a kiállítók több mint 40 százaléka az Észak-Magyarország régióból érkezett, ami azért fontos, mert ennek a régiónak nincs jövője, ha az itt végzettek nem maradnak ebben a térségben. A rektorhelyettes ezután díjat adott át az egyetemen végzett szakemberek munkába állását, foglalkoztatását leginkább támogató cég képviselőjének. Idén az elismerést az ELMŰ-ÉMÁSZ Nyrt. nyerte el, melyet Steványik Tamás HR-igazgató vett át.


[related-post post_id="4189190"]

[related-post post_id="4186068"]

[related-post post_id="4179062"]

[related-post post_id="4164172"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában