Helyi közélet

2019.04.09. 14:21

Borsodi lokálpatrióták a fővárosban

Budapest - A vidékiség tartalmas városi megélése Budapesten.

Budapest - A vidékiség tartalmas városi megélése Budapesten.

Borsodból azok közül, akik ugyan az országon belül, de szűkebb hazájuktól mégis távolabb keresték, találták meg a boldogulásukat, a legtöbben sohasem szakadtak el háromnevű megyéjüktől. Évtizedek után is őrzik odakötő emlékeiket, különös szenzorral fogadják a régióból, városukból érkező híreket. Ezt a köteléket tartja, erősíti köztük sokak számára a fővárosi Borsodi Kör.

Számos rendezvény

Ily módon lerövidülnek a földrajzi távolságok, az elmúlt 38 év alatt a kör szervezésében értékes kulturális programok, kiemelkedő, színvonalas rendezvények, emlékezetes találkozások hozták közelebb Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a fővároshoz. Gazdasági fórumok, termékkiállítások, emlékezetes találkozások kovácsolták össze a közösség tagjait. Leg­emlékezetesebb rendezvényükre több mint ötszázan voltak kíváncsiak. Amikor pedig a kör szervez borsodi utakat, azokra is nagyszámú jelentkezés érkezik.

Nagy Károly, a Borsodi Kör elnöke Szikszó szülötte, majd négy évtizeddel ezelőtt dédelgette azt a gondolatot, hogy fórumot teremt a megyéből elszármazottak számára egyfajta budapesti vidékiség tartalmas megélésére.

– Annak idején a sárospataki öregdiákok köre adta az ötletet a kör életre hívásához. Azóta a csaknem négy évtized alatt többször is bemutatkozást biztosítottunk valamennyi borsodi város számára – emlékezik vissza Nagy Károly. – Már az első találkozók megerősítették a kör tagjaiban, hogy a megye szellemisége, múltja, jövője, élő jelenléte szélesebb körben is fontos lehet Budapesten. Programjaink iránt egyre többen érdeklődtek, azok témaválasztásának palettája pedig az elmúlt évtizedek alatt tovább színesedett. Járt nálunk a miskolci vonósnégyes, táncegyüttesek, a Szederinda fellépése is gazdagította repertoárunkat. Bemutatkozott nálunk, elhozta hozzánk termékeit egy kiállítás keretében a Hollóházi Porcelángyár is. Legalább száz tagunkkal forintjainkkal is hozzájárultunk a miskolci Széchenyi-szobor felállításának költségeihez. Később megalakítottuk a Magyar Nemzeti Múzeum Baráti Körét, amelyik borsodiakból állt össze, köztünk sok Shakespeare-rajongóval. Ausztráliai utamon egy kisvárosban láttam meg a kivándorolt magyar szobrász művét. Mészáros Andor sajátosan, színészként ábrázolja a drámaköltőt. Utódait sikerült megnyerni, hogy a szobor hű mása itt állhasson Budapesten. Ehhez persze további pénzgyűjtésre is szükséges volt. Örömömre szolgált, hogy felhívásunkra még a legkisebb abaúji falvakról is érkezett támogatás. Azóta évente Shakespeare születésének évfordulóján a kulturális élet vezetői, a művészvilág elitje is lerója tiszteletét a Mariott Hotel mellett álló szobornál – mondta a kör vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában