Helyi közélet

2019.03.25. 17:08

Mégis megkapja az olaszliszkai lincselő a pénzt?

Olaszliszka, Szeged - Bonyolódik a helyzet a kártérítési perben, csak az a biztos, hogy jár az ötmillió, de kérdéses, ki kapja meg.

Olaszliszka, Szeged - Bonyolódik a helyzet a kártérítési perben, csak az a biztos, hogy jár az ötmillió, de kérdéses, ki kapja meg.

A legfrissebb információk szerint hiba csúszott a rendszerbe, és mégis megkaphatja ifj. H. Dezső, a Szögi Lajos meggyilkolása miatt első rendű vádlottként elítélt az államtól kiperelt ötmillió forintot, ugyanis az áldozat családjának járó kártérítésről a végrehajtás nem volt bejegyezve.

Járni jár, de kinek?

A múlt héten írtuk meg, hogy jogerőssé vált a Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint az a kártérítés, amelyet az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb H. Dezső követelt, aki az illemhellyel, a meleg víz hiányával és a szellőztetéssel is elégedetlen volt a börtönben. A megítélt, ötmillió forintos kártérítés véglegessé vált, jogerőre emelkedett, tehát az összeg kiutalásának immár nincs jogi akadálya. Ennek ellenére a megítélt ötmilliót nem fogja élvezni, ugyanis a Bors azt írta: amint a Szögi család jogi képviselője, dr. Helmeczy László értesült ifj. H. Dezső kártalanításáról, levélben tájékoztatta a bírósági végrehajtót arról, hogy a család számára megítélt 46 millió forintos kártérítésből még egy forintot sem láttak az elmúlt 12 évben. Az ilyen ügyekben pedig – mielőtt a fogvatartottnak megítélt összeget elutalnák – a bíróságnak kötelező megkeresnie a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy van-e az adott ügy terheltjével szemben kártérítési eljárás. Ha van, az ott megjelenő bankszámlára utalják a pénzt, nem pedig a terheltnek.

Nem volt bejegyzés

A Bors azonban most azt írja, nem volt ilyen végrehajtási bejegyzés, így ifj. H. Dezső megkaphatja a pénzt, sőt lehet, hogy már meg is kapta.

A Szegedi Törvényszék a lapnak azt közölte, megkeresték a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy kiderüljön, van-e kártérítési eljárás a férfival szemben, azonban „az volt megállapítható, hogy a kártalanítási kérelemmel összefüggésbe hozható ítélettel kapcsolatban polgári jogi igény, sérelemdíj, kártérítés behajtása végett felfüggesztett, illetve folyamatban lévő végrehajtási ügy a kártalanítás tárgyában történő döntés meghozatalakor nem volt”.

Mivel a kártalanítás kifizetéséről az Igazságügyi Minisztériumban intézkednek, így arra nem tudtak a törvényszéken választ adni, hogy megtörtént-e már az átutalás.

A Bors információja szerint időközben a harmadrendű vádlottként elítélt Sz. András is keresetet nyújtott be az állammal szemben a rossz tartási körülmények miatt, ám ő állítólag az esetlegesen elnyert kártérítési összeget felajánlaná a Szögi családnak.

ÉM


[related-post post_id="4176710"]

[related-post post_id="4067764"]

[related-post post_id="4066191"]

[related-post post_id="4066068"]

[related-post post_id="3245779"]

[related-post post_id="3229143"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában