Helyi közélet

2019.03.01. 15:12

A család saját életünk első iskolája…

Miskolc - Családbarát szülészeteket alakítanak ki Miskolcon. Interjú: Dr. Nagy Gáborral.

Miskolc - Családbarát szülészeteket alakítanak ki Miskolcon. Interjú: Dr. Nagy Gáborral.

Átalakítják a szülészeti kórtermeket, a szülőszobákat és a koraszülött intenzív ellátást – egy pályázatnak köszönhetően 360 millió forintot fordíthat minderre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház. A pénz egy részét, 198 millió forintot eszközökre, műszerekre költhetik, az infrastruktúrára pedig 163 millió forintot. A fejlesztéseknek 2020 júniusára el kell készülniük, azaz szűk másfél éven belül szebbek és jobbak lesznek a szülészetek. Dr. Nagy Gáborral, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház orvos-igazgatóhelyettesével, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

A család az egy szeretetközösség, amely tartós érzelmi kapcsolatot biztosít. ” Dr. Nagy Gábor

Lényegében eddig is baba­barát volt a szülészet, ami azt jelentette, hogy az anyukával ott lehetett az újszülött a születése pillanatától. Mit lehet ezen még változtatni? Milyen lesz a családbarát szülészet?

Eddig elsősorban a szoptatást favorizálta a baba-­mama barát szülészet, olyan gyermekágyas szülészeti megvalósításokat, szokásokat, protokollokat kellett kialakítani, ami arról szólt, hogy minél tovább legyen szoptatás, és ezt szinte kizárólagosággal az anyuka végezze, hiszen az újszülötteknek elsősorban anyatejre van szükségük. Egy kicsit tovább lépett a világ, és már kevés a bababarátság, most családbarátnak kell majd lennünk. Ennek a fő mondanivalója az, hogy olyan pozitív élményt nyújtsunk az anyukáknak, a családnak, hogy ne álljanak meg egy szülésnél. Nagyon fontosak – ez egy régi összefüggés – az első szülésnek az élményei. Ugyanis egy szülésre azt mondjuk, az anyai ösztön úgyis el fogja hozni az anyukát, de hogy szüljön második, harmadik, negyedik gyermeket, az már nagyon függ attól, hogy milyen élménnyel távozott a szülészeti osztályról. Ezt kell megragadni, hogy pozitív élménnyel távozzon a kórházból, kellemes, biztonságos élményekkel. Ezt kell erősíteni, és talán ez az, amit a családbarát szülészet szeretne megvalósítani.

Nem zavarja önöket, orvosokat, egészségügyi dolgozókat, hogy bent van a szülőszobán a férj, esetleg az anya, anyós?

Amióta gyakorlom a szakmát, hatalmas változáson ment keresztül a szülészet. A változással együtt kell élni. Először beengedtük az apukákat, aztán a törvény előírta, hogy meg kell engedni a szülő nő által megnevezett legközelebbi hozzátartozó jelenlétét a szülőszobában. Később a nagymamák is megjelentek, vagy a barátnők. Illetve új szemlélet a dúlák részvétele. Ma már azt mondhatjuk, a dúlák részvétele olyan hiányt pótol, ami nagyon kedvező a kismamának, szüksége van rá. A pozitív szülés élményhez kinyitottuk a szülőszobát. Az a lényeg, hogy a szülő nő minél inkább ismerős arcokat lásson ezekben a nehéz órákban.

Ki a dúla, és mi a szerepe?

El kell fogadni, hogy a szülő nő szüléskor a legkiszolgáltatottabb helyzetben van. Akkor egy különleges pszichés állapotba kerül. Olyan idegenre is szükség van, mint a dúla, akivel érzelmi és intim dolgokat is meg tud osztani. Nem biztos, hogy a szülő nő a kérdéseit megosztja az orvossal, vagy azért, mert nem olyan a kérdés, vagy azért, mert ebben a tekintetben nincsenek egy hullámhosszon. Biztos ismerik a régi dalt, hogy „Van, amikor egy megfelelő idegen kell…” Itt van a dúla szerepe, ő nem szakember, hanem a kismama bizalmasa, lelki társa.

Ki lehet dúla?

Bárki lehet dúla. Nem végzettséghez kötött dolog, ő a kismama lelki társa. Olyan, mint egy pszichológus.

Hogyan kell elképzelni a családbarát szülészetet? Mi változik a mostani helyzethez képest?

Családbarát a vezérelv. Egyágyas szülőszobákat kell kialakítani pontosan azért, hogy az intimitását a szülésnek, a család megszületésének megőrizzük. Ha megszületett a baba, a folyamatnak nem kellene befejeződnie azzal, hogy az anyukát kitolják a szülőszobáról a gyermek­ágyas részlegre. Biztosítani fogjuk, hogy az apuka ott lehessen az újszülöttel, az anyukával, és adott esetben – ha erre van igény – egy pótágyon ott is tölthesse az éjszakát. Éppen ezért a gyermekágyas 3-4 ágyas kórtermeket is egy­ágyassá alakítjuk majd. Természetesen ehhez tartozik egy vizesblokk is. Vagyis szeretnénk otthonossá varázsolni a kórházunkat, a szülészetet. Nagyon fontos a családbarát szülészet. A család az egy szeretetközösség. Biztos érzelmi kapcsolatot ad, szilárd hátteret biztosít a felnövekvő gyermekeinknek, és segít a társadalomba való beilleszkedésben. A család, amibe beleszületünk, az élet első iskolája. Átível mindenek fölött, és a problémákat sokkal könnyebben meg tudjuk oldani, ha családban élünk. Hiszen a teher megoszlik…

Egy év múlva Miskolcon a Semmelweis Tagkórházban és a megyei kórházban is megújul, átalakul a szülészet?

Természetesen, hiszen egy kórház vagyunk, még akkor is, ha két különböző telephelyen.

Hány egyágyas kórtermet tudnak majd kialakítani? A hely kötött…

Reményeink szerint úgy 20 egyágyas kórtermünk lesz. Ez nem lesz elég ugyan, de a jelenlegi tervet teljesítjük.


[related-post post_id="4112376"]

[related-post post_id="4081780"]

[related-post post_id="3972049"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában