Helyi közélet

2019.03.15. 09:04

1848-ban a semmiből épült fel Magyarország

Cigánd - Cigándon tartotta kihelyezett ünnepi ülését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés.

Cigánd - Cigándon tartotta kihelyezett ünnepi ülését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc első kormányában két, megyénkben született személyiség is szerepet kapott – mondta beszédében Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke Cigándon, a megyei önkormányzat kihelyezett ünnepi ülésén tegnap. Emlékeztetett rá, hogy a zempléni Kossuth Lajos pénzügyminiszteri, a borsodi Szemere Bertalan pedig belügyminiszteri tisztséget látott el. Mindketten részesei voltak annak a folyamatnak, amely során a magyar kormány tagjai a semmiből teremtettek pénzügyi hátteret az ország működéséhez, állítottak fel hadsereget, és egy nap alatt lett sajtószabadság – fogalmazott.

Dönthessünk sorsunkról

Dr. Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő, az esemény szónoka kifejtette, hogy az akkori történések a mának is üzennek. A különbség az, hogy ma nem a fegyvereinket, hanem magunkat és a közösségeinket kell erősítenünk – közölte. A honatya beszélt arról is: ma sem kevesebb a tét, mint az, hogy magunk dönthessünk saját sorsunkról vagy alávetjük magukat annak a folyamatnak, amelynek eredményeként kiüresedik a kormány szerepe és Bécs vagy Moszkva helyett ezúttal Brüsszelből mondják meg nekünk, mit tehetünk és kivel élhetünk együtt – mutatott rá. – Az Európai Unió a nemzet­államok Európája és nem az Európai Egyesült Államoké – hangsúlyozta. Fontosnak nevezte, hogy ugyanolyan jó érzékkel reagáljunk a kor szavára, mint ahogyan azt a márciusi ifjak tették.

Tervek és fejlesztések

Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere arról szólt: városuk azért fogadta nagy örömmel a kihelyezett ünnepi közgyűlés résztvevőit, mert ilyenkor megmutathatják a résztvevőknek értékeiket, eddigi eredményeiket, elmondhatják terveiket és azok megvalósításához kérhetnek egy kis segítséget is. A városvezető hangsúlyozta, a következő időszakban számos fejlesztés indul el településükön pályázati támogatással, reményei szerint a fejlődés üteme a későbbiekben sem lassul majd. Kiemelte: immár a Bodrogközben is bekövetkezett, ami évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt: már nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány okoz gondokat. A szükséges fejlesztések között első helyen említette a Sárospatak és Cigánd közötti út felújítását, az elhasználódott útburkolat – mint mondta – sürgős beavatkozást igényel.

A rendezvényen a cigándi gyerekek adtak ünnepi műsort, az ünnepi közgyűlés résztvevői pedig megkoszorúzták Kossuth Lajos cigándi szobrát.

ÉM-BSZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában