Helyi közélet

2019.02.14. 13:40

Mr. Jones Berlinben

Berlin – A napokban rendezik meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, azaz a Berlinalét.

Berlin – A napokban rendezik meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, azaz a Berlinalét.

Az idei Berlinale eddigi legnagyobb hatású filmje Angnieska Holland alkotása, a Mr. Jones. (A rendezőnő a Jameson CineFest díszvendége és életműdíjasa volt 2012-ben.) A megtörtént eseményt feldolgozó film Gareth Jones újságíró története, aki naiv kíváncsisággal indul a Szovjetunióba 1933 tavaszán, hogy a nyugati világot tudósítsa a szocializmus eredményeiről. Megérkezését követően azonnal szembesül a helyzettel, hogy minden lépését követik, mozgását mindenben igyekeznek korlátozni. Egy titokban átadott üzenet azonban arra készteti, hogy ne csak Moszkvát, hanem a vidéki területeket, konkrétan Ukrajnát is nézze meg. Kísérőjét lerázva döbbenetes élményekben részesül. Tanúja lesz a kollektivizálás erőltetéséből adódó nyomornak, melyben milliók halnak meg, és azt látja, hogy mindenki éhezik.

Jelenet a filmből | Fotó: AFP

Mindezek után szinte csoda, hogy egy rövid kémkedéssel való gyanúsítást követően hazajuthat, itt azonban azzal találja szemben magát, hogy sem az angol, sem az amerikai újságok és legfőképp a politikusok nem lelkesednek beszámolója közléséért.

A világpolitika pillanatnyi érdeke akkor éppen nem ezt diktálta. Az angol, ukrán, orosz és walesi koprodukcióban készült film örök érvényű igazságokat fogalmaz meg a világ nagyhatalmainak félelmetes politikai és gazdasági érdekérvényesítő erejéről.


[related-post post_id="4138750"]

[related-post post_id="4138360"]

[related-post post_id="4135700"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában