Helyi közélet

2019.02.22. 09:38

Még tovább erősödik majd Miskolc gazdasági kultúrája

Miskolc - Pozitív hatással lesz Miskolc gazdasági életére a német vállalat érkezése.

Miskolc - Pozitív hatással lesz Miskolc gazdasági életére a német vállalat érkezése.

Szervesen illeszkedik az elmúlt években Miskolcra érkezett nagyvállalkozások sorába a Lufthansa Technik érkezése – jelentette ki az Északnak Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke.

„Magam is a sajtóból értesültem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentéséről, miszerint 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra a német Lufthansa vállalatcsoport repülőgép-­javítással és -fenntartással foglalkozó vállalata. A pontos részleteket ugyan még nem ismerem, de a céget ismerve megelőlegezhető, hogy egy magas technikai tudást és színvonalat képviselő üzem létesül a városban. Ebből az következik, hogy Miskolc gazdasági kultúrája tovább erősödik. Ez egy nagyon pozitív hír, biztos vagyok benne, hogy a Lufthansa mint világmárka erősíteni fogja a helyi ipar hírnevét. Az egész városnak és a térségnek is az az érdeke, hogy a debreceni fejlődés pályáján Miskolc is haladjon tovább.”

A kamarai elnök hangsúlyozta, hasonlóan a korábban a térségbe települt nagyvállalatokhoz, a Lufthansának is képzett munkaerőre lesz szüksége, így a cég érkezése az oktatási intézmények számára is egy új kihívás lesz.

„Korántsem olyan kihívás viszont, amit ne tudnának megugrani. A megyében működő szakképzési centrumok és azok iskolái jól felszerelt, magas színvonalú oktatást biztosító intézmények, nekik nem fog gondot okozni a szakemberszükséglet kielégítése, ehhez természetesen elengedhetetlen az is, hogy legyen elegendő jelentkező gyermek. Ez egy másik megoldandó kérdéskör. Azonnali megoldásként nem megkerülhető a felnőttképzés, felnőttoktatás sem, mely a már említett centrumok mellett az egyetem aktivitását is fokozni fogja. Alapvetően azt kell alaposan megvizsgálni, hogy a rendelkezésre álló tanulói létszám és a munkaerőigény hogyan viszonyul egymáshoz. Négyszáz plusz munkahely az nem kevés, és ezt úgy kell majd biztosítani, hogy a már itt működő cégek, vállalkozások se szenvedjenek hiányt.”

Pozitív hatással lesz

Bihall Tamás ugyanakkor azt is leszögezte, a bejelentés mindenképpen pozitív hatással lehet a város demográfiai mutatóira, hiszen – mint utalt rá – ha van elegendő és megfelelő minőségű munkahely a térségben, akkor vélhetően kevesebben fognak Nyugat-Magyarországon munkát vállalni. Sőt – ahogy arra volt is már példa korábbi üzemek nyitásakor – várhatóan olyanok is lesznek, akik visszatelepülnek Miskolcra.

„A Lufthansa Technik élen jár a digitalizáció és innovatív fejlesztések terén, egyszóval minden olyan területen, amit most divatosan Ipar 4.0-ként szoktunk emlegetni. Magas technológiájú, magas hozzáadott értékű tevékenységet folytat, és azt a vállalati kultúrát fogja erősíteni, melyre Miskolcnak szüksége van. A Miskolcon működő és termelő üzemek között számos olyan van, mely a világ bármely pontján megállná a helyét és erős kamarai feladat, hogy a helyi vállalkozások ilyen irányú képességét tovább fejlesszük. Azt gondolom, a német cég új miskolci üzeme húzni és erősíteni fogja ezeket a törekvéseket” – összegezte a megyei ipar­kamara elnöke.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="4149950"]

[related-post post_id="4139853"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában