Helyi közélet

2019.01.31. 11:07

Mi is felelősek vagyunk a galambok elszaporodásáért Miskolcon

Miskolc - Évtizedes probléma az elszaporodott galamb­állomány Miskolc belvárosában.

Miskolc - Évtizedes probléma az elszaporodott galamb­állomány Miskolc belvárosában.

„Túl sok a galamb a miskolci belvárosban” – szinte nincsen olyan hónap, hogy ne érkezne ilyen és ehhez hasonló panasz olvasóinktól a szerkesztőségünkbe. Tény, nehéz olyan belvárosi épületet találni, melynek ablak és erkélydíszein, tetején ne pihenne több tucat galamb bármely napszakban.

A „galambügy” évtizedes probléma Miskolcon, összeszámolni sem tudtuk hányszor foglalkoztunk a témával lapunk hasábjain. A jelenlétük természetesen nem mindenkit zavar, vannak, akik szerint a galambok hozzátartoznak a városképhez. Más kérdés az ürülékük, ami gyakorlatilag elárasztja a sétálóutcát, és természetesen azokat a társasházakat is, ahol megtelepszenek.

Mint megtudtuk, az önkormányzat évszaktól és időjárástól függően, de folyamatosan takaríttatja a galambürüléket a város köztereiről.

– A városgazda munkatársai nyáron naponta takarítják a galambürüléket, de ez a munka télen is rendszeres, ilyenkor a gyakoriság a síkosságmentesítési és főként a hóeltakarítási munkáktól függ – mondta el érdeklődésünkre Szabó Máté, a miskolci városháza szóvivője.

A városi ökoszisztéma részei

A problémát egyébként folyamatosan napirenden tartják a polgármesteri hivatalban. Szabó Máté elmondása szerint az önkormányzatnak ugyan egyáltalán nem célja a galambok kiirtása a városból, hiszen ezek a madarak részei a városi ökoszisztémának. Gyérítésükre viszont többféle megoldás is létezik.

„A kilövés – bár sokan javasolják – nem megoldás, ez a nyugat-európai nagyvárosokban is eredménytelennek bizonyult. Sőt, pozitívszelekciós-tényezőként működött, a legokosabb, leggyorsabb, legéletrevalóbb példányok maradtak fenn, még jobban megnehezítve az ott élők mindennapjait. Ehelyett Miskolcon olyan gyérítési módszereket választottunk, melyek megfelelnek az egyébként igen szigorú állatvédelmi törvényeknek is: ilyen például a fészkelőhelyek felszámolása, a nyitott padlásterek lezárása, lezáratása vagy a ketreces befogás és elszállítás, illetve a galambetetés megtiltása.”

Ne etessük őket

Ahhoz viszont, hogy a gyérítés hatékony lehessen, a miskolciak közreműködésére is szükség lenne. Például – sorolja a szóvivő – a legfontosabb az lenne, hogy a hulladékedények mellett rendet tartsunk, ne szórjuk, vagy helyezzük szándékosan ki az élelmiszer hulladékot a kukák mellé, ez ugyanis kiváló tápláléka a galamboknak. Sokat segítene a helyzeten az is, ha senki nem etetné a galambokat, kóbor állatokat.

– Ezt Miskolcon hatósági rendelet is tiltja, vagyis aki a város közterületein galambot etet, az helyszíni bírságként akár több tízezer, visszaesőként, önkormányzati közigazgatási bírság esetén akár kétszázezer forintos büntetésre is számíthat – hangsúlyozta Szabó Máté.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában