Helyi közélet

2019.01.08. 11:34

Gerald Durrell emléke Miskolcon

Miskolc - A híres író és zoológus eszmeiségét őrzi a miskolci állatkert.

Miskolc - A híres író és zoológus eszmeiségét őrzi a miskolci állatkert.

Gerald Durrellre emlékeztek hétfőn a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. A brit író és zoológus tiszteletére a világon először 1998-ban, a vadasparkban állítottak mellszobrot. Molnár Attila az állatkert (akkori és jelenlegi) vezetője az Északnak azt mondta, az emlékművel Durrell munkássága előtt kívántak tisztelegni.

Élni, a gondolatai segítségével

– Meggyőződésem: 1959-ben Jersey-szigetén megnyitott állatkertje a mai modern intézmények természetvédelmi szerepvállalását alapozta meg azzal, hogy a kipusztulás által fenyegetett fajok szaporítása volt a fő célja. Durrell számára fontos volt, hogy a fajok megmentése a természetes élőhelyükön történjen, hiszen abban a klímában, kultúrkörben sokkal könnyebb visszahelyezésük a természetbe. Azt gondolom, hogy az ekevasteknős, a Szent Lúcia papagáj és a rózsaszín galamb sem élne már a Földön, ha ő nincs – hangsúlyozta.

Molnár Attila szerint a Miskolci Állatkert és Kultúrpark az intézmény működése során szem előtt tartja Durrell eszmeiségét.

– Az emlékhely, a szobor csak része ennek. Az igazán fontos az, hogy ezt a filozófiát minél mélyebben ültessük át mindennapi munkánkba, és a lehetőségekhez képest a legjobb színvonalon vigyük véghez azt, amit ő hirdetett – tette hozzá.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában