Helyi közélet

2019.01.20. 14:37

A falu nemzetközi hírneve

Lácacséke - Lácacséke egyre ismertebbé válik itthon és a határokon kívül a nyári Lácacsékei Művész­telepről.

Lácacséke - Lácacséke egyre ismertebbé válik itthon és a határokon kívül a nyári Lácacsékei Művész­telepről.

Az elmúlt nyár végén már a harmadik művésztelepet rendezték Lácacsékén az egykori bőrgyár területén. Mára már büszkén vallják a helyiek, nemzetközi hírnévre tett szert a kis bodrogközi település.

Valósággá vált álom

Annak idején ezt a művésztábort Királyhelmecre álmodta meg Éles Bulcsú, a tábor vezetője. A lácacsékeiek szerencséjére azonban a szlovák település akkori vezetése teljesen elzárkózott az ötlettől, még az esetleg elkészülő alkotásoknak sem akartak helyet adni. Fülöp Emil, Lácsacéke alpolgármestere kereste meg Éles Bulcsút, aki akkor azonnal igent mondott és meghívta öt barátját, majd menet közben csatlakozott hozzájuk Csótó László Királyhelmecről, így összesen hét művész alkotásai kerültek Lácacséke birtokába 2016 nyarán.

Az alapötlet úgy merült fel Fülöp Emilben, hogy még korábban a tévében látott egy filmet, amely egy kis faluról szólt, ahol szintén művésztelepet rendeztek.

Az ötlethez nyomban csatlakozott az önkormányzat.

– Egy ilyen településnek, mint a miénk, minden apró lehetőséget meg kell ragadnia a kitörésre – mondja Fedor László, Lácacséke polgármestere. – Egy ilyen tábornak nem anyagi, hanem eszmei-, erkölcsi értéke van. Ránk irányítja a figyelmet. Már az első alkalommal megmozdult a falum, örömmel fogadta a művészeket és ez a lelkesedés azóta sem csökkent. Egy ilyen kezdeményezés ránk irányítja a figyelmet, megmutatja, van értelme az összefogásnak, a tenni akarásnak. A tábor kezdeti sikerét bizonyítja, hogy azóta már szinte hagyományos programmá vált a lácacsékei alkotótábor. A művészek szívesen jönnek hozzánk, hiszen tudják, itt nyugalom és szeretet várja őket.

A határon túl is

A lácacsékei tábor híre nem csupán a Bodrogközön, de már a határon is túlterjedt.

– Olyannyira, hogy tavaly már a miskolci Téli Tárlatra is meghívtak minket díj­átadónak, amit nagyon nagy eseménynek érzünk egy ilyen kistelepülésen tartott művésztelep életében – mondja Fedor László.

– Volt már kiállításunk egyebek mellett Sátoraljaújhelyen és Kolozsváron is, így ez már kötelez minket és természetesen folytatjuk a Lácacsékei Művésztelepet, hiszen ez a néhány nap már a település szerves részévé alakult.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában