Helyi közélet

2018.09.06. 11:33

Véget ért a szúnyoggyérítés Borsod megyében

Miskolc - Megyénkben hetven településen védekezett a szúnyogok ellen a katasztrófavédelem.

Miskolc - Megyénkben hetven településen védekezett a szúnyogok ellen a katasztrófavédelem.

Augusztus utolsó hetében ért véget az idei országos szúnyoggyérítési program. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint a csapadékos időjárás miatt idén már április végén megkezdődött a biológiai lárvagyérítés, és május elején a kifejlett rovarok elleni védekezés is elindult. A szakemberek az elmúlt hónapokban 729 ezer hektáron avatkoztak be: kémiai vagy biológiai szúnyoggyérítés légi és földi úton egyaránt zajlott.

Hetven településen

Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is kedvezett az időjárás a szúnyogok fejlődésének.

– A megyében összesen hetven településen volt idén katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, volt ahová több alkalommal is vissza kellett térjünk – hangsúlyozta. Az OKF kérésünkre kigyűjtötte, hogy megyénkben mikor, hol dolgoztak. Az adatok alapján a legtöbbször Ároktőn, Borsodivánkán, Négyesen, Tiszabábolnán, Tiszadorogmán, Tiszakesziben és Tiszavalkon intézkedtek, de a megküldött táblázat szerint a megye teljes területén védekeztek a szúnyogok ellen.

Miskolcon tizenegyszer

Szabó Máté, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője hozzátette, a Városgazda Kft. egész évben folyamatosan végzi a biológiai szúnyoglárva-irtást a közterületi tenyészhelyeken, állóvizeken.

– Az elmúlt hétvégén is dolgoztak a szakemberek, ezzel együtt idén tizenegyszer irtottunk. A biológiai irtás gerincesekre és más vízi-, valamint szárazföldi rovarokra nem jelent veszélyt – mondta a szóvivő.

A katasztrófavédelem ­szúnyoggyérítési akcióit a város azzal segíti, hogy jelzi, mely tenyészhelyeken észlelhető a szúnyoglárvák szaporodása.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában