Helyi közélet

2018.07.04. 10:37

Rövid, de ízekben gazdag dinnyeszezon várható

Miskolc - A jó idő miatt Európa-szerte hamarabb érett a mézédes, lédús, piros görögdinnye.

Miskolc - A jó idő miatt Európa-szerte hamarabb érett a mézédes, lédús, piros görögdinnye.

„Öt-hét százalékkal kevesebb telepen ültettek görögdinnyét idén, mint tavaly, de még így is közel 4800 hektáron termesztenek, amelynek kétharmada Békés megyében található. 1800 hektárral Szabolcs megye szintén jelentős dinnyetermelő vidék” – tudtuk meg Ledó Ferenctől, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökétől. „Az ültetés előtt sok csapadék esett, ezért két héttel késett a szezon. Aztán rendkívül jó idő volt, felgyorsult a vegetáció, így remek minőségű termés született. A fogyasztói árak valahol a 120 és a 180 forint között mozognak, ami a piacokon akár száz forinttal több lehet, de valószínűleg a főszezonban lejjebb fog menni. Az export nagy ­mennyiségben egyelőre nem tudott beindulni, mert a német piacon még a spanyol dinnyét árulják, de ha szerencsénk van, hazánkban egészen augusztus végéig kapható lesz görögdinnye,” – mondta el érdeklődésünkre a szakértő.

Zamatosabbak, sötétebbek

A Búza téri piacon jártunk, az árusok többsége vegyes érzelmekkel viszonyul az idei évhez.

„Szerintem hamarabb be fog fejeződni a szezon, mert az import dinnye, a marokkói, a görög és az olasz sokkal előbb bejött. Áprilistól átlagosan 28-30 fok volt a földeken, ezáltal minden gyümölcs gyorsan beérett. Mi még várunk a magyarra, mert amit eddig kaptunk, annak vastag a héja. A hétvégére ígértek nekünk újabb szállítmányt Békés megyéből, ami még rejtély, hogy milyen lesz, de nem hiszem, hogy augusztus 20-nál tovább ki fog tartani” – osztotta meg velünk Nagy Ferenc.

„Az idei ­dinnyeszezon sokkal jobb, mint a tavalyi és a tavalyelőtti. Ízesebbek, zamatosabbak és színre is másabb. Igaz, tavaly 50-80 forinttal magasabb áron tudtuk adni a görög­dinnyét, de így is nagyon szépen viszik, ­különösen a mag nélkülit” – fűzte hozzá Ozsváthné ­Brigitta.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában