Helyi közélet

2018.06.22. 12:41

Húszéves kapcsolatot ünnepeltek

Tokaj - Nemzetközi öko-expert hetet tartottak a Tokaji Ferenc Gimnáziumban.

Tokaj - Nemzetközi öko-expert hetet tartottak a Tokaji Ferenc Gimnáziumban.

Húsz éve már annak, hogy tokaji és az ausztriai Yspertal gimnazisták közös munkába kezdtek a környezetvédelem területén. Az úttörő kezdeményezéshez a csehországi Veseli és a lengyelországi Cieszyn középiskolái is csatlakoztak, így alakult ki a négy országot átfogó nemzetközi Junior Öko-Expert Projekt.

Népszerű színfoltja az iskola életének ez az esemény." - Fakla Ida

Helyi volt a téma

A huszadik jubileumot Tokajban ünnepelték. Az évtizedek alatt a kezdeményezéshez csatlakoztak a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium diákjai is, az évfordulón ők is képviseltették magukat. Az idei téma a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj múltja, jelene és jövője volt, ezen belül a közel száz diák olyan témaköröket vizsgált, mint a lösz eróziója a Tokaji-hegyen, a talaj minősége és hatása a borra vagy éppen világörökségi terület turisztikai beruházásai.

– A hét során 84 diák munkáját segítette, koordinálta 18 magyar és 7 külföldi pedagógus. Szerdán este érkezett meg a 20 fős iskola­igazgatókból, fenntartókból, intézményirányítókból, polgármesterekből álló delegáció, akikhez csütörtökön csatlakoztak magyar kollégáik. Így a hét folyamán 150 főt kellett mozgatnunk, ellátnunk. Ez alapos előkészítést igényelt, ami pályázatírással kezdődött. Projektünket a Visegrád Fund (Visegrádi Alap) második alkalommal támogatta, idén 9821 euró vissza nem térítendő összeg megítélésével, ami nagyon komoly segítség volt elképzeléseink megvalósításához. A pályázatot három kollégám, Pataki Zsolt, Fakla Ida és Horváthné Bócsi Ildikó írta, amit a projekt valamennyi résztvevője nevében szeretnék megköszönni – mondta el lapunknak Molnárné Tóth Erika, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumának igazgatója.

Bemutatták az eredményeket

A közel egyhetes kutatás eredményeit a záróünnepségen mutatták be a diákok. A hat szakmai csoport tagjai angol nyelven számoltak be az elvégzett munkáról, eredményekről és élményekről.

– A 20 év folyamán kialakult gyakorlat szerint minden partner az iskolájából úgy válogatja össze a diákjait, hogy a hét szakmai és kulturális programjainak sikereihez hozzá tudjanak járulni. A csapatokban általában mindig találunk olyat, aki az ökológia egy-egy részterületéhez, például a madarászathoz vagy a botanikához ért jobban, de mindig szükség van az informatikai kihívásokat készségszinten kezelőkre is, hiszen a hét programját össze­foglaló prezentáció elkészítése manapság már túllép a Power Point használatán. A videószerkesztés, -vágás, a különböző látványelemek ugyanúgy szükségesek, mint akár az excell vagy az adatbáziskezelés rutinszerű használata, és persze mindezt akár mobiltelefonnal – emelte ki Pataki Zsolt gyakorlatioktatás-vezető.

A két évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy a tokaji diákok jól teljesítenek ezeken a témaheteken nemcsak itthon, hanem a külföldi alkalmakkor is.

– Népszerű színfoltja az iskola életének ez az esemény, ezért többen jelentkeznek, mint ahányan végül bekerülnek. Az alapvető nyelvtudással mindannyian rendelkeznek, minden évfolyamról és osztálytípusból vesznek részt diákok. A nemzeteket nagyon nehéz lenne összehasonlítani, és ez nem is volt célunk soha, de annyit bizton állíthatunk, hogy nem vallunk szégyent diákjainkkal, sem nyelvi, sem szakmai felkészültség alapján sem – tette hozzá Fakla Ida, a gimnázium munkaközösség-vezetője, aki rendszeresen aktív közreműködést vállal a projektben.

A Junior Öko-Expert Projektet jövőre is megrendezik. Akkor a lengyelországi Cieszyn lesz a házigazda.

ÉM-EJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában