Helyi közélet

2018.04.12. 17:58

Nem adnak elsőbbséget

Kazincbarcika, Miskolc, Sajószentpéter - Kijelölt gyalogátkelőhelyeknél végezték el a felmérést.

Kazincbarcika, Miskolc, Sajószentpéter - Kijelölt gyalogátkelőhelyeknél végezték el a felmérést.

Az elmúlt évben is folytatódott a felmérés a megye három városában a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél, tájékoztatott Szilágyi Ferenc őrnagy, a Miskolci Rendőrkapitányság prevenciós tisztje.

Miskolcon rosszabb

Miskolc, Kazincbarcika és Sajószentpéter több balesetveszélyes, kijelölt gyalogátkelőhelyénél mérte fel az őrnagy, hogy milyen arányban adják meg az elsőbbséget a gyalogosok részére a járművezetők. Illetve azt, hogy történnek-e egyrészről a járművezetők, másrészről a gyalogosok részéről bizonytalan, esetleg veszélyhelyzetek. A felméréseket Kazincbarcikán már a harmadik, Miskolcon pedig a második éve végezte el.

A felmérések során Miskolcon összesen 78 jármű és 75 fő gyalogos, Kazincbarcikán (Sajószentpéterrel együtt) 119 jármű és 112 fő gyalogos került vizsgálat alá. Az előző évhez képest jelentősen kevesebb (28,6%) jármű nem adta meg az elsőbbséget a gyalogosok részére. Miskolcon viszont, több mint minden második jármű (62,8%) nem ad elsőbbséget a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél.

– Miskolcon a legveszélyesebb az Avasi Posta előtti gyalogátkelőhely, hiszen ott a járművezetők 71%-a nem ad elsőbbséget! A másik ilyen veszélyes hely a 26-os főút Sajószentpéter, Kossuth Lajos út 91. szám előtti gyalogátkelő. Itt a járművezetők 53,7%-a nem adta meg az elsőbbséget – tájékoztatott az őrnagy. – A 2017. évi felmérés során is tapasztaltam, hogy vannak gyalogosok, akik a gyalogátkelőhely előtt, az úttest szélénél kicsit távolabb állnak meg és közben nem a közeledő járműveket figyelik. Mintha nem akarnának átmenni az úttesten. E magatartásukkal a közeledő járművezetőket bizonytalan helyzetbe hozzák. Az ilyen viselkedésű gyalogos egyszer csak megindult és lelépett az úttestre – tette hozzá Szilágyi Ferenc.

Felhívta a figyelmet: a gyalogosok és a járművezetők részéről is a közlekedés egyik fontosabb eleme a közlekedési kommunikáció, ennek a legelső és talán legfontosabb eleme a figyelem.

ÉM-HI


A felmérés számokban

Miskolcon a személygépjármű vezetők 65,0%-a, míg a tehergépjármű vezetők 57,1%-a nem adott elsőbbséget a gyalogosok részére.

Ugyanez ez adat Kazincbarcikán a személygépjármű vezetők 27,4%-a, míg a tehergépjármű vezetők 25,0%-a.

Mindhárom városban azon járművezetők, akik nem adtak elsőbbséget inkább a fiatal és a középkorú korosztályhoz tartoztak. Ezen belül is a legtöbbjük ( 83,7-94,0% ) férfi járművezető volt.

Jelentősen javult Miskolcon a helyi MVK Zrt. buszvezetőinek jogszabálykövető magatartása, míg 2016-ban 71,4 % nem adott elsőbbséget a gyalogosok részére, ez 2017-ben 33,4 %.

Továbbra is kedvező, hogy minden vizsgálat alá vont villamos elsőbbséget adott a gyalogosok részére.


[related-post post_id="3823516"]

[related-post post_id="3787154"]

[related-post post_id="3754506"]

[related-post post_id="3768674"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában