Helyi közélet

2018.03.22. 15:46

Ezt a márciust sajnos már elvitte az ördög…

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Legutóbbi kertészkedő rovatunkban arról írtunk, hogy az elhúzódó fagy, majd a nagy sár akadályozza, hogy dolgozhassunk a kertben, és minden tennivaló csúszik egy kicsit. A közben visszatért tél most alaposan összekuszál mindent.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Legutóbbi kertészkedő rovatunkban arról írtunk, hogy az elhúzódó fagy, majd a nagy sár akadályozza, hogy dolgozhassunk a kertben, és minden tennivaló csúszik egy kicsit. A közben visszatért tél most alaposan összekuszál mindent.

A fagy akkor kezd veszélyes lenni a fákra, ha tartósan miusz 20 fok alá csökken a hőmérséklet.” Konkoly Andrea

Ismét csak az ablakból

A múlt hét első három napja volt alkalmas arra, hogy bármit csináljunk a kertben, mivel azonban az előrejelzésekből már lehetett tudni, hogy jön a hideg és a hó, így sokan inkább nem mertek metszeni, permetezni, ültetni, magot vetni. A téli idő pedig marad egészen vasárnapig, így alapos csúszásba kerülhetnek sokan a tavaszi munkákkal a kertben. Ugyanakkor azon is aggódhatunk, hogy minden növényünk rendben átvészeli-e a tavaszi telet.

– A fagy akkor kezd igazán veszélyt jelenteni a fákra és cserjékre, ha a hőmérséklet tartósan mínusz 20 fok alá csökken. Ilyenkor csak bízhatunk abban, hogy a növények túlélik a téli zimankót – mondja Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője. – A fagyok elleni védekezés elsősorban akkor válik szükségessé, amikor a növény faggyal szembeni érzékenysége megnő, például rügyképződéskor vagy rügypattanáskor. Múlt héten megindult a növények rügyfakadása a jó idő miatt, így most meglehet a veszélye annak, hogy kárt szenvednek – teszi hozzá.

A héten még maradnak az éjszakai fagyok, nappal azonban plusz fokokat mérhetünk, ami ad némi reményt és lehetőséget a már rügyet fakasztott növényeinknek. Sajnos mivel nem csak egy-két éjszakáról van szó, így a füstöléses, vagy tűzrakásos melegítések nem nagyon működnek. Van, ahol megpróbálkoznak ilyenkor a kisebb méretű fák esetén a nejlonos takarással, bebugyolálással is. Mivel több üzletben is elkezdték a gyümölcsfák és a dísznövények árusítását, így sokan a rossz idő beállta előtt már ültetésre adták a fejüket. A fagy miatt a locsolással le kell állni, ami okozhat gondot, hiszen a cserjék, fák „beállását” nagyban segíti, sőt szinte elengedhetetlen az alapos locsolás.

Életmentő takarás

Ha a növényünk gyökere elég mélyre került, és alaposan ülepítettük, tömörítettük a földet, akkor talán megússza a gyökér – és így maga a növény is – a fagyot. Ezt segíthetjük a talaj takarásával, mulccsal, szénával, szalmával, fenyőággal, fűrészporral, takarófóliával. A frissen beültetett növények takarása most valóban életmentő lehet.

Egy jó híre is van a beállt időjárás-változásnak, hívja fel rá a figyelmet Konkoly Andrea: a hőmérséklet-ingadozást nem élik túl a kórokozók, betegségek. Ettől függetlenül a lemosópermetezést ne hagyjuk ki, ha alkalmas lesz rá az időjárás!


Felmerül a kérdés: mit vethetünk márciusban?

A szabadföldi ültetést már februárban elkezdhetjük, de erre idén nem volt alkalmas az időjárás, hiszen a hónap második felében fagyott és a hó is szinte folyamatosan esett. A március eleje jól indult, és van, aki már el is kezdte a vetéseket, azonban a visszatért tél újra megakadályozza ezt a munkát. Nézzük azért át, mi az, ami márciusban a földbe kerülhet, mit ültethetünk, ha alkalmas lesz rá a talaj a fagy kiengedése és a sár felszáradása után.

Március első harmadában már ültethető a sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek, a vörös- és a fokhagyma, sarjadékhagyma, borsó, spenót, saláta, kapor. Ez a hónap második harmadában kiegészül már a sóskával is, míg a hónap harmadik harmadában földbe kerülhet a nyári retek, a korai burgonya és a káposztafélék is.

Ám ha az idő alkalmas rá, illetve fóliasátorral, vagy magas ágyással dolgozunk, akkor mehet a földbe a brokkoli, cukkini, fodros kel, a korai kelkáposzta, karalábé és karfiol, a lóbab, a mángold, a metélőhagyma, a pasztinák, a petrezselyem, a póré, a zeller és a zsázsa is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában