Helyi közélet

2018.02.10. 18:53

Norbi versenyt nyert, és a Kaláka is felfedezte Miskolcon

Miskolc - Az Arany János Emlékév alkalmából rendezett szavalóversenyen.

Miskolc - Az Arany János Emlékév alkalmából rendezett szavalóversenyen.

Különleges koncerten vehettek részt másfél hete a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai iskolájukban. A Kaláka Együttes tagjai látogattak el hozzájuk, akik ingyenes, meglepetéskoncertet adtak. Az apropó pedig az volt, hogy Tóth Norbert, a gimnázium 11. osztályos, dráma tagozatos diákja novemberben megnyerte az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett országos versmondó versenyt.

A véletlen műve

De kezdődjön a történet az elejéről!

A Híd-avatás című balladát választottam a versenyre." Tóth Norbert

– A magyartanárunk szólt a tanév elején, hogy aki akar, jelentkezzen a versenyre. Többen is szerettünk volna menni, de az iskolából csak egy diákot lehetett nevezni. Így aztán kalapból húztuk ki, hogy ki menjen, de az nem én voltam. A szerencsés osztálytársam azonban később rájött, hogy neki nem jó az időpont, így nekem adta át a lehetőséget. Én pedig örültem, hiszen Arany János verseit nagyon szeretem – meséli Norbi.

Ezek után természetesen szorgalmasan készült a versenyre. A felkészülésben sokat segített magyartanára, Végvári Roberta. A területi döntő rögtön bonyodalmakkal kezdődött. Norbi már a színpadon állt, amikor kiderült, nincs is fent a zsűri listáján. Aztán persze tisztázódott, hogy ő is regisztrált, de a sok izgalom mellé nem hiányzott még ez is.

– Utolsóként mondtam el a versemet. Az jó volt, hogy végighallgathattam minden szavalatot, az viszont nem, hogy végigizgultam az egészet. Végül a területi válogatót megnyertem, összesen négyen jutottunk tovább az országos versenyre. Több kötelező Arany-verset adtak meg, ezek közül a Kozmopolita költészet címűt választottam, a szabadon választott pedig a Híd-avatás című ballada volt.

Első lett az utolsó

A döntőt az Országos Széchényi Könyvtárban rendezték, ez sem indult bonyodalmak nélkül. Norbi azt mesélte, hogy későn érkeztek a helyszínre, nem is érezte igazán jól magát, és itt szintén ő volt az utolsó szavaló. Megjegyezte: a területi válogatón erősebbnek érezte a mezőnyt. Óriási meglepetés és nagy-nagy öröm volt számára, amikor kihirdették, hogy ismét ő lett az első.

– Nagyon jó hangulatban telt a döntő, a végén mindenki kapott ajándékot. Egy gyönyörű tortát is hoztak, Arany János-tortát, melynek a tetején a Toldi kéziratának egy oldala volt látható. Sok-sok nyereménnyel lettem gazdagabb. Rengeteg könyv volt a jutalmam és egy Arany János-emlékérme, amit szintén az emlékév alkalmából adtak ki – sorolta a tehetséges versmondó.

Elárulta azt is, bár a mai fiataloktól kicsit távol állnak a 19. századi költők, de Arany Jánost ma is lehet szeretni, hiszen a mondanivalója napjainkban is érvényes, és írásainak nyelvezete igényes, kifejező. Norbinak tetszenek azok a szavak is, melyeket a nagy, magyar költő alkotott.

Felfedezték

Megtudjuk, igazából sok előzménye nem volt annak, hogy ő egyszer majd országos versmondó versenyt nyer. Járt ugyan szavalóversenyeken még általános iskolában, és elindult egy középiskolain is, de igazán jelentős eredményei nem voltak.

– Most pedig itt van az országos első helyezés, a sok nyeremény, interjú az Észak-Magyarországgal, ez mind nagyon jó érzés, hihetetlen, igazán nem is tudom megszokni – fogalmaz.

Pedig még csak ezután meséli el, hogy a Kaláka Együttes tagjai megnézték azt a videót, amin az országos döntőben szaval. Mivel a zenészeknek is van egy Arany János-műsoruk, meghívták Norbit a fővárosba, a Pesti Vigadóba, hogy ott lépjen fel velük, és szavalja el műsorukban a Kozmopolita költészetet. Ez márciusban lesz, de a zenészek felajánlották, hogy a Zrínyi gimnáziumban is adnak egy koncertet. Így értünk a történet elejére és egyben a végére.

Norbi ezt is nagy megtiszteltetésnek érzi, hiszen jól emlékszik, hogy gyermekkorában ott volt a Diósgyőri várban a Kaláka Fesztiválokon, és akkor még álmában sem gondolta, hogy egyszer a híres muzsikusok majd megkérik őt, hogy lépjen föl a műsorukban.

A jövő felé tekintve pedig Norbi elárulja, szeretne majd felvételt nyerni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de gondolkodik azon is, hogy jó lenne valamilyen vállalkozásba kezdeni. Tervei között szerepel egy szendvicsbár vagy egy hangulatos kis dzsesszbár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában