Helyi közélet

2018.02.25. 16:51

A mezőkövesdi gépmúzeum története egy kötetben

Mezőkövesd - A kötet bepillantást nyújt a gépmúzeum életébe, a kezdetektől napjainkig bezárólag.

Mezőkövesd - A kötet bepillantást nyújt a gépmúzeum életébe, a kezdetektől napjainkig bezárólag.

„Új virág fakadt Mezőkövesd földjén” – A Mezőgazdasági Gépmúzeum létrejötte és története” címmel mutatták be Hajdu Ráfis János múzeumalapító könyvét a közelmúltban a mezőkövesdi Városi Galériában.

Az ünnepi eseményen Tállai András országgyűlési képviselő osztotta meg elsőként a gondolatait. Elmondta, hogy a könyv és a gépmúzeum mellett a múzeum alapítóját ünnepeljük, aki létrehozta ezt a felbecsülhetetlen értéket. Kiemelte egyebek mellett János bácsi munkaszeretetét, a múlt, a hagyományok és az elődök iránti tiszteletét, egyedi gyűjtőszenvedélyét és hazaszeretetét. Hozzátette, munkássága felbecsülhetetlen értéke Mezőkövesdnek és az egész országnak, amiért tisztelet és köszönet jár János bácsinak és feleségének.

Példamutatás

Személyes élményeiről, János bácsi példamutató szorgalmáról és munkásságáról beszélt egyebek mellett köszöntőjében Dr. Fekete Zoltán polgármester.

– János bácsi a mai napig példát mutat abban, hogy az emberi munka értéket tud teremteni. Megható az a szeretet, ahogy beszélni tud egy gépről, egy eszközről és azokról az emberekről, akik ezekkel a gépekkel dolgoztak – emelte ki Dr. Fekete Zoltán, aki hozzátette, büszke arra, hogy a városban ilyen emberek élnek és alkotnak.

A kezdetektől napjainkig

„Az embernek kell, hogy legyen elképzelése az életéről, és fontos, hogy az elképzeléseit igyekezzen megvalósítani élete folyamán” – mondta ünnepi beszédében Hajdu Ráfis János, aki egyebek mellett több évtizedes gyűjtői munkásságának kezdeti lépéseit is felidézte. Öt évtizeddel ezelőtt egy korhű tárgyakkal berendezett három helyiséges búbos kemencés matyó kis házat épített, ezzel kezdődött a több évtizedes gyűjtőmunka.

– Éppen ötvenedik éve annak, hogy tudatosan elkezdtem gyűjteni a szép, régi festett tárgyakat, bútorokat, képeket, ruhákat és használati tárgyakat. Ezzel párhuzamosan a mezőgazdasági eszközöket is gyűjtöttem, elsősorban azokat, amelyek a családi gazdaságból megmaradtak – mondta Hajdu Ráfis János.

A múzeumalapító gondosan utánajárt a használati tárgyak eredetének, tulajdonosainak, majd amikor már a mezőgazdasági gépek gyűjtését elkezdte, a gyárak történetéről, a gyártók munkásságáról szerzett információkat. Mindezt összesen 20 kötetnyi határidőnaplóban rendezte. János bácsi nagyon büszke az elmúlt évtizedekben elvégzett munkájára, majd hozzátette, a kötet bepillantást nyújt a gépmúzeum életébe, a kezdetektől napjainkig bezárólag.

A könyv megszületése során a szerkesztési és a lektorálási feladatokban nagy segítséget nyújtott Laczkó Pető Mihály, aki a könyvbemutatón beszélt a múzeumalapító életéről, munkásságának fontosabb állomásairól. Kiemelte, az alkotás jelképesen felöleli a történelmi korokat, de minden korban és helyzetben ott húzódik a gyűjtés. A könyv egyik fejezete a régi matyókról szól, látványos archív képanyaggal illusztrálva. Hozzátette, jellemző a ragadványnevek használata a 721 oldalas könyvben, melyben 232 fotó, illusztráció és grafika szerepel.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában