Helyi közélet

2017.09.19. 07:49

„Ne várja meg, míg a tűzoltók mennek önhöz!”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nagy bajt okozhatnak a lépcsőházakban szabálytalanul tárolt dolgok.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nagy bajt okozhatnak a lépcsőházakban szabálytalanul tárolt dolgok.

„Miskolcon mintegy 36 ezer panellakás lakás van, azaz tíz lakos közül hatan ilyen épületben élnek – vázolta fel a probléma gyökereit Dócs Róbert ezredes, a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. – Mintegy 900 lépcsőház van öt emeletnél magasabb házban. Megyénkben csak tavaly 47 tűzeset volt ilyen épületben, közülük 31 Miskolcon történt…”

A lakó­közösségek nincsenek tisztában a tűzvédelmi szabályokkal­­­." Dócs Róbert

„Értünk haragszanak…”

Az a tűzoltók tapasztalata, hogy a lakóközösségek, illetve képviselőik nem igazán vannak tisztában ezeknek az épületeknek a tűzvédelmi szabályaival. Éppen ezért – mint a szakembertől megtudtuk – a katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat. A tűzoltók sorra járják a társasházakat és ellenőrzik azok tűzvédelmi helyzetét.

„Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása. Ennek ellenére gyakran mégis több százezer forintos bírságot kell súlyos vagy ismétlődő hibák miatt kiszabni” – tette hozzá Bódi Zoltán alezredes, a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának vezetője.

„Ne várja meg, amíg a tűzoltók mennek ki!” – ezt a címet viseli a katasztrófavédelem által hétfőn indított háromnapos akció, amelynek keretében minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel.

– Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy a társasházban hova szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet a kerékpárt tárolni, hova lehet kitenni a kukát, vagy éppen a virágot, az most a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség nyílt napján választ kaphat – mondta Dócs Róbert. – Három napon keresztül, szeptember 20-ig minden nap 10 órától 16 óráig a megye négy kirendeltségén várjuk az érdeklődőket.


Nyílt napok

  • Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség­­­

  • Encs, Szent Flórián út 1.

  • Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

  • Kazincbarcika, Szent Flórián tér 4.

  • Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség

  • Miskolc, Dózsa György út 15.

  • Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

  • Tiszaújváros, Tűzoltó út 1.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában