Helyi közélet

2017.05.01. 12:53

Ültessünk-e császárfát az udvarunkra?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre többen fedezik fel az ázsiai fafajtát hazánkban is.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre többen fedezik fel az ázsiai fafajtát hazánkban is.

Faalapanyagként, energianövényként és az éghajlatváltozás okozta problémák kapcsán is egyre többször merül fel a császárfa megoldásként mint szívós, minden időjárási körülményhez gyorsan asszimilálódó és gyorsan növő haszonnövény. Ipari megoldásként mezőgazdasági területeken egyre gyakrabban találkozunk császárfaültetvényekkel, de attól egyelőre sokan ódzkodnak, hogy a kertjükbe, udvarukra ültessenek ilyen fát. Lássuk, mit is kell tudni róla!

A 19. században a Kínában virágzó porcelángyártás volt a kiindulási pont: a törékeny tárgyakat a magvaival tömítették, hogy védjék a szállítás során. Így jutottak el számtalan kontinensre, ahol a magok szárba szökkentek, ám Európában a hideg teleket rosszul viselte, így csupán néhány példánya maradt fenn arborétumokban. A harmadik világ országaiban fellépő gazdasági és környezeti nehézségek miatti erdőtelepítések kapcsán azonban képbe került a császárfa, így elindultak a kutatások, nemesítések, amelyek alapján megszületett elsőként a Shan Tong hibrid, amely már jól bírja a fagyot, és gyorsabban nő, mint az eredeti fa.

Kedvelői szerint egymaga képes klímaszabályozásra, jó a széndioxid-elnyelésben és helyette oxigént bocsát ki, de lombozata is használható zöldtrágyaként és takarmányként is, nem beszélve a kinyerhető értékes fáról. Évente 2–3 métert is képes nőni, a vastagsága pedig 5 centiméternyi átmérővel hízni. Csomómentes fája nagyszerű alapanyag, magas fűtőértéke miatt pedig energianövényként is jól használható. Hatalmas levelei jó árnyékot adnak és magas a fehérjetartalmuk, ugyanakkor mézelő fajta, tehát a méhészeknek is hasznos lehet.

Egyértelmű igen

– Ázsiában olyan ez a fafajta, mint nálunk az akác – magyarázza Tasnádi Gábor, a fafajta forgalmazója. A kérdésre, hogy érdemes-e udvarra ültetni, szemben más haszonfával, egyértelműen igennel válaszol. Megemlíti, hogy az árnyéka és nagyra növő mérete miatt kedvelt diófánál háromszor gyorsabban nő.

Véleménye szerint attól sem kell megijedni, hogy nem őshonos fajtáról van szó, példaként említi a kukoricát, paradicsomot, napraforgót, amelyek az évszázadok során kerültek be hazánkba, és mára a legkedveltebb haszonnövényeink között tartjuk őket számon. A császárfát pedig március elejétől egészen decemberig lehet ültetni.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában