Helyi közélet

2017.05.17. 09:57

Csak egy perei ház kellene….

Pere - Segítséget kérnek az évek óta Perén tevékenykedő önkéntesek.

Pere - Segítséget kérnek az évek óta Perén tevékenykedő önkéntesek.

Budapesti szociális munkások és önkéntesek évekkel ezelőtt elhatározták, hogy segítenek a perei gyerekeknek és rajtuk keresztül a szüleiknek is. Nyáron táborokat szerveztek, a tanév ideje alatt pedig tanodát működtetnek annak érdekében, hogy a gyerekek képessé váljanak a sikeres továbbtanulásra. Most azonban a program veszélybe került. A tanoda épületére ugyanis, ami tulajdonképpen az iskola volt épülete, szüksége van az önkormányzatnak. Így az önkénteseknek új házat kell találniuk vagy vásárolniuk.

Hosszú távon

Benkő Fruzsinától, az InDaHouse Hungary önkéntes program vezetőjétől tudtuk meg a részleteket.

– Szociális munkás vagyok, és munkám során azt tapasztaltam, hogy nagyon sok gyerekprogram indul hasonló céllal, de azok csak egy-két évig tartanak, így nem elég hatékonyak. Tehát rengeteg pénz elmegy így, de csekély eredménnyel. Én olyan projektet szerettem volna, ami hosszú távú és tartható, és Észak-Magyarország valamelyik hátrányos helyzetű településén, hiszen ez jelentett számunkra kihívást. Mivel a perei polgármester nyitott volt a kezdeményezésre, ezt a települést választottuk.

Akkor állapodtunk meg vele, hogy 10 évig ingyenesen használhatjuk a volt iskola épületét – sorolja a projektvezető.

Három évvel ezelőtt indult a közös munka. Kezdetben csak szabadidős foglalkozásokat tartottunk, havonta egyszer utaztunk az önkéntesekkel Perére, majd kéthetenként, februártól pedig hetenként. Mert az a cél, hogy pozitív hatással legyünk az életükre, de erre csak akkor van esély, ha legalább hetente tudunk velük foglalkozni.

Az alsósokkal egy-egy órát tanulunk, a negyedikesekkel és felsősökkel másfél órát. Azt tapasztaltuk, sok tanulónak matematikából és angolból van nagyobb lemaradása. De nemcsak a perei gyerekeket vontuk be a programba, hanem a környező települések gyermekeit is, Hernádszentandrásról, Ináncsról és Hernádbűdről. Ezenkívül elindítottuk a kora gyermekkori programunkat is. Ez hasonló a Biztos kezdet gyermekházakhoz, csak azzal a különbséggel, hogy önkénteseink a családokhoz járnak, ahol fejlesztő játékokat játszanak a bölcsődés- és óvodáskorú gyerekekkel. Az első 6 év ugyanis rendkívül fontos a kicsik számára, ezek alatt az évek alatt többéves lemaradásba is kerülhetnek társaikhoz képest.

És ott vannak a nyári napközis táboraik, melynek a helyszíne szintén az iskolaépület volt. Az önkéntesek azt tervezik, hogy valamelyik közeli településen keresnek helyet a nyári programoknak, és elvinnék a gyerekeket Budapestre is, ahol az önkénteseknél lakhatnának – ad képet munkájukról a projektvezető, hozzátéve: a tanuláson kívül nagyon fontosnak tartják a szociális készségek fejlesztését, hiszen egyébként nincs lehetőségük a gyerekeknek, hogy csoportos tevékenységekben vegyenek részt.

Uniós pályázat

Blaskó Istvántól, Pere polgármesterétől megtudtuk: az önkormányzat szeretne forrást nyerni „Az egész életen át tartó tanulás” uniós pályázaton, erre minden esély megvan. Ennek keretében fel tudnák újítani a volt iskola termeit, digitális eszközöket tudnának beszerezni, és olyan előadásokat hallgathatnának a hátrányos helyzetű emberek, melyek segítenék felzárkózásukat, későbbi munkavállalásukat. Ezért van szükségük az épületre. Az önkéntesek azonban december 31-éig nyugodtan maradhatnak a helyiségben, hangsúlyozta a polgármester.

Egy másik épületben

Hogy az önkéntesek eddigi munkája ne vesszen kárba, szükségük lenne egy épületre. Ingatlanvásárlásra pályázni nem tudnak, mert ilyen célra nem írnak ki pályázatot, de ha ki is írnának, az hosszadalmas eljárás, nekik pedig január 1-jétől már egy másik épületben kell folytatniuk a munkát. Benkő Fruzsina elmondta: hárommillió forintot próbálnak meg összegyűjteni, amiből meg tudnának venni és fel tudnának újítani egy perei házat. A bankszámlaszámukon és egy nemzetközi gyűjtőoldalon eddig 650 ezer forint gyűlt össze erre a célra.


Hasznos infók

Az alapítvány programját az alábbi módon lehet támogatni:

Szociális Innováció Alapítvány Pere: 11713012-21448777

Közlemény: saját ház


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában