Helyi közélet

2017.04.26. 08:48

„Vagy túléljük, vagy nem!”

Hollóstető - „Óriási szerencse, hogy nem volt csoport, nem voltak vendégek a kempingben”.

Hollóstető - „Óriási szerencse, hogy nem volt csoport, nem voltak vendégek a kempingben”.

„Elképzelni sem merem, mi történhetett volna. Hogy milyen volt? Szép hóesés, kicsi szél, majd mintha elvágták volna, ömleni kezdett és viharos lett a szél. Alig telt el fél óra, elkezdett minden dőlni. Jöttem az útszélen, mögöttem csapódott be egy fenyő csonkja. Arról volt szó, hogy vagy túléljük, vagy nem!” – jön egy szuszra Balázsból, a Hollóstetői Hegyi Camping vezetőjéből. A másik oldalamon édesapja, Varga József, a kemping tulajdonosa vág bele.

Azt hittem, hogy egyedül maradunk, de hál’ Istennek az összefogás nagy. Varga József

Egy élet munkája ment tönkre

– 18-án este jött a hóvihar, ami egyre nagyobb és nagyobb lett. Ráfagyott a fára a hó és olyan sűrűn esett, hogy 12 óra alatt 55 centiméteres lett a hólepel – mondja, miközben fotós kollégám arról érdeklődik a lezárt elágazásban a rendőröknél, hogy átengednek-e minket Répáshutára. – Ez ráfagyott, jött a szél és szinte minden házunkat tönkretette. Tulajdonképpen minden megsemmisült. Egy élet munkája ment tönkre 12 óra alatt.

Hogy mekkora a kár? Varga Józsefék igyekeznek fel-, de legalábbis megbecsültetni.

– Az a probléma, hogy csütörtöktől a kárszakértők nem hajlandók feljönni – fogalmaz. – Próbálunk mindenhonnan segítséget kérni, ugyanis addig nem lehet hozzányúlni semmihez, amíg nem mérték fel a kárt. Nagyon sokan jelentkeztek, hogy segítenének a helyreállításban. Azt hittem, hogy egyedül maradunk, de hál’ Istennek nagy az összefogás. Ám Budapestről vezényli a vízfej ezt a rendszert, akik nem hajlandók vissza sem jelezni, hogy mikor foghatunk hozzá. Állunk, ráadásul a hét második felére újabb csapadékot és szelet ígérnek a meteorológusok, ami nem könnyíti meg a helyzetünket.

Nem, mert a kemping tulajdonosa szerint a főépület teteje beszakadt. Varga József előremegy, mi megyünk vele, mert nem engednek Répásra, maximum konvojjal, óránként, így nem sokkal később már mutatja is a károkat. Tényleg döbbenetes. „Asztabetyárját!” – hangzik el egymás után többször is, amikor a kidőlt fákat, beszakadt tetőket látjuk.

Az áram már rendben van

– Félünk az előrejelzések miatt – teszi hozzá és megnyugtat, hogy volt biztosításuk, viszont:

– Az erdészettel régóta viaskodunk, hogy vágják ki az úgynevezett védsávot – meséli. – De nem, hogy nem vágták ki, hanem még nekünk volt belőle gondunk. Az áramszolgáltatás viszont most kezd stabilizálódni az ÉMÁSZ megfeszített munkájának köszönhetően – öt nap után.

Van telefon és internet

A Bükkben továbbra is zárva van az ómassai elágazás és a Mályinka közötti út, a Felsőtárkány és Lillafüred közötti összekötőút, a bánkúti bekötőút, valamint a bükkszentkereszti elágazástól a Hollóstetőre vezető útszakasz. Közforgalom elől elzárt települések: Bükkszentkereszt, Répáshuta. A lakcímkártyával rendelkezőket felengedik, ugyanakkor Bükkszentlászló irányából nincs zárás! Jó hír, hogy helyreállt a telefon- és internetszolgáltatás Répáshután. A faluban elmaradnak a vasárnapra hirdetett programok, azokat később rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában