Helyi közélet

2017.04.09. 18:19

Ebzárlat és legeltetési tilalom Borsodban is

Miskolc - Nem árt, ha a tavaszi kerti munkák mellett odafigyelünk állatainkra is!

Miskolc - Nem árt, ha a tavaszi kerti munkák mellett odafigyelünk állatainkra is!

Április 1-je és 15-e között zajlik a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása Magyarország területének mintegy kétharmadán. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napra az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. A települések listája elérhető a NÉBIH weboldalán, megyénkben 360 – tehát szinte az összes – település érintett. A korlátozások pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, valamint a külterületeken kihelyezett plakátokról tájékozódhat a lakosság.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. Vadállatoknál a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, de hazánkban a veszettség a vakcinázási programnak köszönhetően mára ritkán fordul elő. Legutóbb ez év márciusában mutatták ki a vírust éppen megyénkben, egy rókában és két kecskében. Emberi megbetegedésre azonban 1994 óta nem került sor.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában