Helyi közélet

2017.03.08. 18:21

Nők a közéletben és a mindennapokban

<em>Szükségünk van egymásra, hiszen a teljességhez nők és férfiak egyaránt kellenek, de joggal elvárjuk a megújulást a közéletben.</em> Ambrus Gyöngyi írása.

Szükségünk van egymásra, hiszen a teljességhez nők és férfiak egyaránt kellenek, de joggal elvárjuk a megújulást a közéletben. Ambrus Gyöngyi írása.

A nőkkel szemben megfogalmazott írott vagy íratlan társadalmi elvárásokat csak mi, nők vagyunk képesek túlszárnyalni. A magasugrólécet egyre fentebb és fentebb helyezve törekszünk a hagyományos szerepek minél jobb betöltésére, hiteles vállalására és az önmegvalósításra. A testi-lelki egészség, igényesség, hűség, empátia, elméleti és gyakorlati tudás (IQ+EQ), a szeretet képessége tartópillérek a párkapcsolatban, meghatározó a családban, a gyermeknevelésben, idősgondozásban, a karitatív és közösségi csoportokban jelenlétünk. Ugyanezeket várjuk a férfiaktól, együttműködő társainktól is.

A nők helyzete köztudottan ellentmondásos. A diákok között a felsőoktatás alap- és mesterképzésében érvényesül a női túlsúly, a munkaerőpiacon azonban kevésbé vagyunk jelen, mint a férfiak. Bér és munkahelyi karrier tekintetében lemaradunk, csakúgy, mint a közéleti feladatvállalásban.

A nőket leigázó macsó férfiszerep és a harcos feminizmus egyaránt taszító jelenség. A családon belüli erőszak leküzdése, a női jogok érvényesítése csakis aktív részvételünkkel lehetséges. Mit tehetünk a változásért?

Egyre több civil szervezetben vállalunk feladatot, teherbírásunk, bátorságunk, társadalmi érzékenységünk, környezettudatosságunk okán. Erre két helyi példa: Decemberben a Magyar Európai Nők (MENŐK) csoportjával nagyszerű programot szerveztünk Kistokajban, ahol a helyi közösségek bemutatkoztak vendégeinknek. A budapesti adománygyűjtést követően összeállítottuk közösen az ajándékcsomagokat, majd 8 és fél kilométeres gyaloglás után elvittük a miskolci átmeneti otthonba a polgárőr egyesület kíséretével. Mert nem csupán MENŐK vagyunk, a menő, gyalogtúra is hozzátartozik a vállalásainkhoz. Nem pótcselekvésekre van szükségünk, valódi tettekre, amely mozgósítja a pozitív erőket.

A miskolci cementgyár újraindításával kapcsolatos környezeti hatások vizsgálatára, a lakossági vélemények összegyűjtésére civil munkacsoport szerveződött. A női csoportrészvétel, kitartása, elszántsága bizonyította, itt is eredményesek voltunk.

Ahhoz, hogy a helyi ügyeken kívül térségi, országos eredményeket érjünk el, a közéletben is fontos szerepet kell betöltenünk. A pártpolitika a férfiak küzdőtere jó ideje, a női politikusoknak a szexista megjegyzésekből még a parlamentben is jut bőven, a hétköznapi helyszínekről és helyzetekről nem is beszélve.

Szükségünk van egymásra, hiszen a teljességhez nők és férfiak egyaránt kellenek, de joggal elvárjuk a megújulást a közéletben. Nem az évi egyszeri nőnapi köszöntésre vágyunk, a méregdrága virágra. Persze virágot az év bármelyik napján szívesen fogadunk. Sokkal fontosabb ennél a mindennapi tisztelet, az eredményes munka elismerésére, a partneri együttműködő párbeszéd. A nők konfliktuskezelése, tűrőképessége, szolidaritása hatékonyabbnak bizonyul sokszor a problémamegoldásban, mintha nélkülünk kerül sor lényeges döntésekre. Az pedig elviselhetetlen, hogy rólunk döntsenek nélkülünk.

Mit kívánhatunk a nőnapi ünneplés idején? Szép és igaz szavakat nem csak az ünnepen, valódi tetteket, kiállást mellettünk, mert a női jogok érvényesítése, egymás kölcsönös tisztelete csak együtt lehetséges.

- Szerzőnk Kistokaj polgármestere -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában