Helyi közélet

2017.03.09. 20:01

Élelmiszer-biztonság - Lázár: a fogyasztókkal és a kereskedőkkel konzultál a kormány

Budapest - A fogyasztókkal és a kereskedőkkel konzultál a kormány az eltérő minőségű élelmiszerek ügyéről - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Budapest - A fogyasztókkal és a kereskedőkkel konzultál a kormány az eltérő minőségű élelmiszerek ügyéről - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Lázár János kifejtette, hogy Magyarország fel kíván lépni a kettős minőség ellen és megvitatná, hogyan lehet elérni a vásárlók kötelező tájékoztatását arról, milyen különbségek vannak az adott termék minőségére vonatkozóan. A környezetterhelés csökkentésének indokával felvetnék azt is, hogy a több ezer négyzetmétert parkolóként leaszfaltozó kereskedőházak hogyan tudnák megváltani zöldterületek létrehozásával az okozott károkat.

Arról is beszámolt, hogy változtatnának a termékek elhelyezésének szabályain, s más uniós országokhoz hasonlóan előírnák, hogy meghatározott eladói térhez meghatározott számú eladó kell.

A tárcavezető a felvetendő témák közé sorolta a munkavállalók szabadidejét és hétvégi foglalkoztatását is.

Mint mondta, adópolitikai szempontokat nem mérlegeltek, elképzeléseiknek nem a megsarcolás a célja, hanem a fogyasztók és a munkavállalók érdekeinek védelme.

Lázár János kérdésre leszögezte: fel sem merült a lehetősége az áruházak ingyenes buszjáratainak megszüntetése, azzal pedig nem számolnak, hogy a változtatások drágítanák az árakat.

Egy másik felvetésre közölte, hogy a szabályok minden kereskedőházra egyformán vonatkoznak.

A miniszter a tájékoztatón beszámolt arról is, hogy a kormány jóváhagyta az agrártárca javaslatát az új erdőtörvényről, amelynek fő célja az erdő védelme, az "erdősült" területek növelése a jelenlegi 20-ról 27 százalékra.

Tudatta továbbá, hogy a kabinet 7,8 milliárd forintot hagyott jóvá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának egy európai uniós forrás támogatásában, ami segíteni fogja a tagság és a kamarai központ kommunikációját és a képzéseket.

Agrártémában elmondta, erősíteni akarják a mezőgazdasági gépgyártást, az ennek érdekében elfogadott stratégia célja, hogy Magyarország visszatérjen a mezőgazdasági gépgyártás és -forgalmazás élvonalába. Sürgette továbbá az agrárium gépesítésének növelését.

Az új Puskás-stadion költségét firtató kérdésre Lázár János azt mondta: "hogy mikor ki mit beszélt összevissza" a költségekről, az "nagyon szép és érdekes", de amikor a stadion közbeszerzési felhívását közzétették, abban 180 milliárd forint szerepelt, a szerződésben pedig - mint a legolcsóbb ajánlat - 190 milliárd forint lesz.

Szintén kérdésre beszámolt a kormánynak arról a hosszú távú tervéről, amely szerint a helyi tömegközlekedési vállalatot üzemeltető megyei jogú városoknak fel kell ajánlani azt a lehetőséget, hogy az állam átveszi tőlük a céget.

Az M4-es autópálya ügyében Lázár János közölte: a Közgép pályázatát azért zárták ki a tenderből, mert az irreális volt, a közbeszerzési értékelő hét olyan pontot is talált, amely alapján megvalósíthatatlannak minősítette. A mérnökök "úgy ítélték meg, hogy a Közgép által megadott ár irreálisan alacsony volt" - mondta.

A miniszter egy kérdésre azt is jelezte, hogy meghívja a holland nagykövetet és a Heineken vezetését, hogy áttekintsék a romániai védjegyvitával kapcsolatos helyzetet, két hét múlva pedig az erdélyi sörgyárba megy.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában