Helyi közélet

2017.02.11. 09:04

Mára eltűnt a „Miskolcon maradunk” is. Elbontották…

Miskolc - A Tizenegyedik utcából mára csak a romok maradtak. Lassan a tizedik és kilencedik is eltűnik, mögötte pedig egy új stadion épül, amin már gőzerővel dolgoznak. A főút felől fekete kerítés határolja a stadion építési területét, onnan nem tudni, mi zajlik a palánk mögött, de oldalról, az egykori Tizenegyedik utcából jól látni mindent. Igaz, már sokan nincsenek, akik onnan szemlélnék a történéseket, az egykori lakók a Lyukóvölgybe vagy éppen Kanadába mentek.

Miskolc - A Tizenegyedik utcából mára csak a romok maradtak. Lassan a tizedik és kilencedik is eltűnik, mögötte pedig egy új stadion épül, amin már gőzerővel dolgoznak. A főút felől fekete kerítés határolja a stadion építési területét, onnan nem tudni, mi zajlik a palánk mögött, de oldalról, az egykori Tizenegyedik utcából jól látni mindent. Igaz, már sokan nincsenek, akik onnan szemlélnék a történéseket, az egykori lakók a Lyukóvölgybe vagy éppen Kanadába mentek.

A Tizenegyedik utca házai félig elbontva. A téglahalmokból csak a kémények merednek az ég felé, mint a síremlékek. A házromok mellett szemét, régi életekből ott maradt kellékek: székek, polcok, bőröndök, összetört játékok. Az utca végében valaki matat, szedi, ami még menthető.

Leginkább a fát, az jó lesz tüzelni. A házak még álló falain a színek tartják magukat. A narancssárga, zöld és lila oldalak egykor a konyhát vagy éppen a hálót határolták. Ma óriás daruk vetnek rájuk árnyékot, hiszen pár méterrel arrébb építkezés, dolgoznak az új stadionon. A sportlétesítmény építési terület, így a Tizenegyedik utca után kerítés állja el az arra járó útját. A tizenegyedikig viszont lehet menni, miközben nem ártana azt is lezárni. A romok életveszélyesek, a helyiek szerint patkány is „terem” ott.

Ki tudja, merre…

Alig néhány hónapja jártunk utoljára a számozott utcán, a tizenegyediken is. Családoknál, akik segítséget kértek, remélték, nem kell majd elköltözniük. Azóta ki tudja, merre vannak. Horváth Béla szerint, aki a terület egyik kisebbségi képviselője, néhányan Lyukóba mentek, néhányan pedig Kanadába. Ma már csak kétszázan laknak ott, de a tizedikben és kilencedikben szinte már senki, azt is bontják majd. Egyes házaknak az ablaka, ajtaja befalazva. Óvintézkedés. Azt mondják, azért, hogy a patkányok ne tudjanak bemenni. Mások szerint: nem akarják, hogy valaki illegálisan beköltözzön.

Az Ötödik utcában nem fogadnak minket szívesen. Kisebb csoportosulás várja az érkezésünket. Számon kérik, mit akarunk ott, miért nem segítünk inkább. Először messziről kiabálnak, ingerült férfiak. Közelebb megyünk, köszönünk, beszélgetést kezdeményezünk. Még mindig haragszanak. Ránk is. Meghallgatjuk őket. Akik nem tudják, mikor kell majd menniük. Ömlik a panasz és tapintható a félelem: az ottmaradt családok nem tudják, mi lesz velük. „Itt azóta van gettó, mióta elkezdték a kiköltöztetést, előtte nem volt gond. Azt mondják, itt majd nem bontanak, de azt ugye nem kell elhinnünk, hogy az új stadion mellett meghagynak minket” – mondja erélyesebben egy ott lakó.

Lesz, aki megy

Tovább beszélgetünk, sok kérdésük van, de a válaszokat már nem hiszik el. Senkinek. Szerintük eddig is csak ígéretek voltak, sokszor még az sem. Várnak, kivárnak. Azt mondják, rendesen fizetik a lakbért, pedig megemelték azt is. Azzal pedig egyetértenek, aki nem fizet, azt tegyék ki…

Hamarosan lesz is, akinek mennie kell. Nem azért, mert nem fizetett, hanem, mert elbontják a házát. Ő a szerencsésebbek közé tartozik, kapott cserelakást. Márciusban költözik, így eggyel már biztos kevesebben lesznek.

A számozott utcákat végigjárva, mint egy háborús övezet. Az utak járhatatlanok, régi bútorok kidobva. Sár, kosz, befalazott vagy éppen elbontott életek. Keressük a házat, aminek falára két éve azt írták: Miskolcon maradunk. Az ott lakók akkor így tiltakoztak az ellen, hogy ki akarták őket költöztetni. A ház már nincs meg. Elbontották. A romok megvannak, a felirat sehol.


Bontási ütemterv szerint

Megkerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk, mi a terv a számozott utcákkal. „A Tizenegyedik utca romjait mikor és ki hordja el? Nem lehet azt lezárni, hiszen bontási terület, életveszélyes? A többit mikor bontják? Mi lesz az előrébb lévő, Ötödik, Hatodik, Hetedik, stb. utcákkal? Az ott élők szerint sok a patkány, kinek a feladata a patkányirtás?” – ezeket kérdeztük. Koczák Szilvia városházi szóvivő a következő választ adta: „A számozott utcák felszámolása bontási ütemterv szerint zajlik, a munkavégzés idején a MIK Zrt. körbekeríti az aktuális munkaterületet. Az illegális bontások miatt kialakuló életveszélyes állapot megszüntetését a MIK Zrt. soron kívüli bontással végzi el, a szükséges feljelentések megtételét követően. A kényszerbontásig az életveszélyes ingatlant körbekordonozzák. A rágcsálók irtását a Városgazda Kft. végzi a lakosok bejelentése alapján.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában