Helyi közélet

2017.02.11. 16:30

Hamarosan elindulhat a munka a földeken

Miskolc - A nagy hidegnek pozitív és negatív hatásai is vannak az agráriumban.

Miskolc - A nagy hidegnek pozitív és negatív hatásai is vannak az agráriumban.

Bár ősszel még arról számoltunk be, hogy több helyen késésben vannak a mélyszántással a földeken, a fagy beálltára végül 90–95 százalékban végeztek a földmunkával, így nem sok helyen maradt el.

Kell a tél, hiszen ez elpusztítja a kártevők jó részét.” Taskó József

A betakarításokkal mindenhol rendben végeztek tavaly, és az őszi vetések is rendben a földbe kerültek, igaz, aki később vetett, annak okozhatott gondot a hosszú fagy, de ez csak pár hét múlva derül majd ki.

Túlnőtt a repce

Az őszi vetések közül a repce nőtt a legszebben, mivel nagyon kedvezett neki az időjárás, olyannyira, hogy túlságosan is kifejlődött.

– A repcebolha ellen is szükséges volt védekezni, de a nagyobb gondot a túlnövekedés okozta, a saját repcémet is kétszer kellett regulátorozni, hogy visszafogjuk a növekedést – mondta lapunk kérdésére Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A túlnövekedés miatt ugyanis a fagy kárt tehet a növényben enyhébb tél esetén is, a mínusz 20 fokos hideg pedig már normál növekedésnél is gondot jelent a repcénél.

Nincs belvízveszély

De a hosszú, fagyos hetek más őszi vetésnél is okozhattak fagykárt, ha még nem volt elég erős a növény, ezt a tavaszi növekedés beindulása után tudják majd a gazdák megállapítani.

– De vannak a hidegnek jótékony hatásai is, kell a tél, hiszen ez elpusztítja a kártevők jó részét, legyen szó rovarokról vagy gombákról – magyarázza az elnök.

Az enyhülés miatt hirtelen olvad el a hetekkel ezelőtt leesett nagy mennyiségű hó, ez azonban jelen állás szerint nem okoz majd gondot a földeken.

– Azt tapasztaltuk a tél elején, hogy nincs feltöltve a talaj vízzel, így a most elolvadó havat még elnyeli. Gond csak egy-két mélyebben fekvő területen lehet, vagy akkor, ha még nagyobb mennyiségű csapadékot kapunk a közeljövőben – teszi hozzá Taskó József.

Az állattartásban sem okozott komolyabb gondot az elmúlt években szokatlanul hosszú és hideg téli időjárás, csupán néhány elfagyott vízvezeték miatt volt kisebb fennakadás. A tavalyi termés nagyon jó volt, így az elnök tájékoztatása szerint van bőséges takarmány és az árak is alacsonyak.

A gazdák pedig már készülnek a tavaszra, előkerültek a gépek ellenőrzésre, javításra, készülnek a vetési tervek és elkezdődik a műtrágya beszerzése.

Hiszen amint az idő engedi, megkezdik a műtrágyázást, ezzel pedig elindul a munka a földeken a téli pihenő után.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában