Helyi közélet

2017.01.29. 20:16

Mancs is „miskolcikum”

Miskolc - A híres mentőkutyának is helye lett a város értékei közt.

Miskolc - A híres mentőkutyának is helye lett a város értékei közt.

„Speciális képzettsége, bevetéseinek sikerei, és a szintén a Spider Mentőcsoportban dolgozó gazdájának hosszú éveken át tartó hű szolgálata méltán teszik Mancsot nemcsak Miskolc, de az egész ország büszkeségévé” – olvasható a Miskolci Települési Értéktár Gyűjteményben. Ezzel indokolják, hogy a nemzetközileg ismert mentőkutya igazi „miskolcikum” lett, azaz, bekerült a város értékeinek gyűjteményébe. A miskolci értékek listája hosszú, szerepel rajta például az Avasi Kilátó, a Miskolci Nemzeti Színház, a miskolctapolcai sziklakápolna, a Diósgyőri vár, a Latabár színészdinasztia miskolci munkássága, de még a kama, labdás csapatjáték is.

Rendszerezik, gondozzák

A Miskolci Települési Értéktár Bizottság 2013. december 18-án alakult. Az új grémium feladata többek között, hogy döntsön a miskolci nemzeti értékek felvételéről a Települési Értéktárba, illetve hogy az arra érdemesek felvételét kezdeményezze a megyei értéktárba, ezt követően pedig a Magyar Értéktárba – tudtuk meg Koczák Szilvia városházi szóvivőtől. Hozzátette: a Miskolci Települési Értéktár feladata az is, hogy az oda került helyi értékeket rendszerezze, gondozza, megóvja a jövő számára és lehetőség szerint azokat népszerűsítse, megismertesse a nagyközönséggel.

„A cél az, hogy valamennyi miskolci érték bekerüljön a megyeibe, majd azt követően a hazai értékek közé. Ez történt a miskolctapolcai Barlangfürdő esetében is, része lett a Magyar Értéktárnak. Ez azért fontos, mert innen kerülnek ki a hungarikumok, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Bizottságának döntése alapján. Így válhat a miskolci nemzeti érték is hungarikummá” – fogalmazott a szóvivő.

Ki javasolhat?

Ki javasolhat értéket? – kérdeztük. A javaslattétel formáját kormányrendelet határozza meg, e szerint bárki írásban kezdeményezheti az illetékes önkormányzat polgármesterénél, illetve a megyei közgyűlés elnökének címzett javaslatában – válaszolta Koczák Szilvia.

Hozzátette: a Miskolci Települési Értéktár Bizottság félévente egyszer ülésezik, akkor döntenek a beérkezett javaslatokról.

- ÉM-NSZR -


Értéktár: itt elérhető...

Mancsot még a 2015. június 8-i ülésen vette fel a bizottság a Miskolci Települési Értéktárba.

Az értéktár elérhetősége: http://www.miskolc.hu/kultura/miskolci-telepulesi-ertektar-gyujtemenye, ahol nyomon követhető, hogy mely kategóriákban, mely helyi értékeink szerepelnek.

Jelenleg 43 miskolci nemzeti érték szerepel benne, 7 kategóriában lehet felvenni helyi értékeket, ezek közül mindegyikben van már miskolci helyi érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában