Helyi közélet

2016.12.21. 14:33

Manók a tokaji Bormúzeumban

Tokaj - Megnyílt Tokajban a Világörökségi Bormúzeumban a Manók mesés adventje című időszaki kiállítás.

Tokaj - Megnyílt Tokajban a Világörökségi Bormúzeumban a Manók mesés adventje című időszaki kiállítás.

Tömöriné K. Nagy Ibolya keramikus munkáiból nyílt tárlaton a mesék és mondák apró lényeit mutatja be az ünnepkörhöz kötődő hangulatban. A kiállításmegnyitón Nagyné Bősze Katalin, a Tokaji Múzeum és a Világörökségi Bormúzeum igazgatója kiemelte, az apró lények különböző népek mondáiban is szerepelnek egymástól függetlenül. Ezeket alkotta meg Tömöriné K. Nagy Ibolya, aki nyugdíjas évei kezdetén találkozott a „fazekasmesterséggel”. A nyíregyházi Népművészeti Stúdióban Botrágyi Károlyné tanítványaként tanulta a szakma fortélyait.

Tömöriné K. Nagy Ibolya fehér agyagból, kézzel készíti álló- vagy ülő manóit, tündéreit és boszorkányait; falra, faágra akasztható figuráit. A manók mellett várakat és faliképeket is készít, festésük minden esetben kézzel történik.

A tárlat február elejéig látható. Az intézmény december 23-a után, a téli időszakban hétköznapokon csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában