Helyi közélet

2016.11.28. 09:21

Új borlovagok viszik a Bükkalja hírét

Bogács - A borászatok közös bemutatkozásával, a vendégszeretettel lehet népszerűsíteni a bükki borokat.

Bogács - A borászatok közös bemutatkozásával, a vendégszeretettel lehet népszerűsíteni a bükki borokat.

Idén is megrendezték a hagyományos Márton-napi programokat Bogácson. A Cserépi úti pincesoron libaételekkel, színpadi programokkal várták a vendégeket. Fellépett a Bogácsi Pávakör, a helyi mazsorettek, s a Bükkzsérci Summás Énekegyüttes és a Hórihorgas Hujákolók. Koncertezett a Happy Gang és az FG-4: Illés – Fonográf Emlékegyüttes, megtáncoltatta a közönséget a Tündérrózsa Néptáncegyüttes, látványos produkciót mutatott be a Firemagic Tűzzsonglőr Csapat. A templomban megáldották az újbort, s koncertet adott St. Martin.

Édesanyám borász volt, gyakorlatilag a szőlőben nőttem fel. Rabcsánszki Laura

Öt új tag

A bogácsi Szent Márton Borlovagrend öt új tagot avatott, a borrend tagja lett Rabcsánszki Laura, Majnár Gergely, Kocsis Attila, Papp János és Nagy Gábor. Rabcsányszki Laura az RWZ pincészet szőlésze és borásza, ez az első borlovagi címe. Nagy örömmel fogadta, és nagyon megtisztelőnek találta, hogy a Szent-Márton Borrend felkérte, hogy csatlakozzon hozzájuk, és köszöni Dósa Sándor hegyközségi elnök ajánlását.

– Édesanyám borász volt, gyakorlatilag a szőlőben nőttem fel. Máig nagyon kedves emlékeim vannak gyerekkorom szüreteiről. A borászatot 2010-ben családi előzményekre építve, azokat új, forradalmi alapokra helyezve alakítottuk ki Mezőkövesden. A munkát Mádon és a Mátrában kezdtük, majd az eddig felfedezetlen Bükköt is beillesztettük elképzeléseikbe – mondta el lapunknak Rabcsánszki Laura.

Kifejtette: a három borvidék nagyon különböző. A Mátra klímája kedvez az illatos, gyümölcsös, könnyed boroknak, míg Tokajról nagyon komoly fehérborokat lehet előállítani. A Bükk vadromantikája hűvösen elegáns borokat ad, amelyeknek megvan a helyük a nyári forróságban, de a komolyabb étkezésnél is.

– Zászlónkra tűztük, hogy a bükki borokat bemutatjuk szélesebb körben is. Sokat járunk rendezvényekre Budapestre és szerte az országba, ahová magunkkal visszük az RWZ Robin Hood nevű borunkat, amely egy cserépfalui chardonnay, s a Bükkalja Borának is választották. Tavaly már egy prémium kategóriás chardonnayval is jelentkeztünk, ez a RWZ Robin nevet viseli. Eddig nagyon pozitívak a visszajelzések. Szerintem a jó borok bemutatásával lehet elsősorban javítani a bükki borvidékről kialakult képen és azzal, ha közösen jelenük meg minél több helyen, s ide tudjuk csábítani a turistákat. Bár a bükki borászok elég különbözőek, de a vendégszeretetük kiemelkedő – vélte Rabcsánszki Laura.

Hozzátette, ígéretesek az újborok. Ők alapvetően hosszabb érlelésű borokkal foglalkoznak, ezért még frissnek érzi ezeket, de szépek a savak, megfelelően érett volt a szőlő. Időt kell nekik adni, hogy megmutathassák legszebb arcukat.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában