Helyi közélet

2016.10.16. 14:18

Várunk, gyere haza, Dominik!

Sály - Ellátogattunk a súlyosan megégett kisfiú otthonába. Sok bajjal és gonddal szembesültünk.

Sály - Ellátogattunk a súlyosan megégett kisfiú otthonába. Sok bajjal és gonddal szembesültünk.

Dominik, a súlyos égési sérüléseket szenvedett, 8 éves kisfiú karácsonyra már hazamehetne látogatóba, de az otthoni körülmények miatt lehet, hogy az ünnepeket is a kórházban kell töltenie. Többször írtunk már a sályi kisfiúról, aki tavasszal olyan súlyosan megégett, hogy a megyei kórház Gyermek­egészségügyi Központjának orvosai és ápolói hónapokig küzdöttek az életéért. Ma a kisfiú már rehabilitációs kezelésekre és foglalkozásokra jár. Legutóbb azt mondta lapunknak, szeretne már otthon lenni, a testvéreivel játszani.

Két zsákkal

Meglátogattuk hát Dominik családját Sályban, illetve csak az édesanyját, mivel a gyerekek iskolában voltak. Két nagy zsák ágyneművel érkeztünk, paplanokkal és párnákkal, melyeket régi segítőink, Kovács Gáborné Ilona és férje ajánlott fel a nehéz sorsú családnak. Azt mondták, jönnek a hideg hónapok, bizonyára jó hasznát veszi a meleg ágyneműnek a nehéz sorsú család. Ilona nagyon szeret varrni, így huzat is került a paplanokra és párnákra. Suha Judit, Dominik édesanyja nagyon örült az adománynak, azt mondta, minden segítség jól jön, de mosolyogni nemigen tudott.

– Amióta Dominikkel ez történt, minden sokkal rosszabb és nehezebb lett – fogalmazott.

Körülnézünk a kicsinyke lakásban. Egy konyha és egy szoba. Négy gyerek és az édesanya otthona. Judit egyedül neveli a gyermekeit. A ház kicsi ugyan, de takaros, tiszta és szépen berendezett. Nem is ezzel van baj, hanem azzal, hogy nincs vezetékes víz a lakásban. A vécé az udvaron, mosakodni pedig bent tudnak, ha vizet melegítenek maguknak. A kórházban Dominik orvosa azt mondta, ha nincs benti mosdó és vécé, a kisfiú nem mehet haza a karácsonyi szünetre, mert fennáll a fertőzésveszély.

Judit tervezget. Mutatja, hogyan kellene a konyhából leválasztani néhány négyzetmétert, ott lehetne kialakítani a fürdőszobát. Van ugyan valamennyi pénzük, mert amikor Dominikről megjelentek az első cikkek és riportok, néhány olvasó küldött nekik pénzt. De az összegyűlt összeg kevés a szükséges munkálatokhoz.

És nem csak a fürdőszoba hiányzik. A szoba egyik fala még nincs bevakolva és lefestve, mert ott egy nyílást kellett vágni a kályhának. Így oldották meg, hogy a fűtőtest a szobát és a konyhát is melegítse. A szoba burkolata sem megfelelő, ősrégi kőlapok fedik, arra linóleumot kellene ragasztani.

Megroggyant

De maga a ház is meglehetősen rossz állapotban van. Kimegyünk az udvarra, hogy sorra vegyük a bajokat. Judit mutatja a tetőt, ami az egyik oldalon megroggyant. A ház fala repedezik, pereg róla a vakolat, az ablakon pedig besüvít a szél.

A család jelenleg egyik hónapról a másikra él, házfelújításra semmi remény.

Az édesanyát kérdezzük a családról. Megtudjuk, 7 gyermeke van, de 3-an már felnőttek, nem vele élnek. Viszont neki kell gondoskodnia a 18 éves Petiről, aki értelmileg sérült. Elkezdett ugyan szakmát tanulni, de nem fejezte be az iskolát. Most alkalmi munkákat végez néha családoknál, ahol épp szükség van valamilyen segítségre. A 11 éves Máté és a 6 éves Melissza általános iskolába jár, a 8 éves Dominik pedig most lenne második osztályos, ha nem történt volna vele az a szörnyű baleset.

– Itthon gyakran emlegetik Dominiket a testvérei, hazavárják – teszi hozzá Judit.


Az a borzasztó nap

Kiérünk a kapuhoz, itt Juditnak eszébe jut az a borzasztó nap. A házuk előtti füves-bokros területen történt.

– A kisfiú azt játszotta, hogy ő Batman. Meglátott egy égő bokrot, és azt kezdte el bottal csapkodni. A szomszéd ház előtt beszélgető asszonyok lettek figyelmesek a kisfiú szívszaggató ordítására. Valaki pedig azt kiabálta, ég egy gyerek, ég egy gyerek! Akkor már és is szaladtam, borzalmas volt, amikor kiderült, hogy az én kisfiam az. Azóta sem derült ki, ki gyújtotta meg lejjebb a tüzet, ami átterjedt a bokorra." - idézi fel a történteket Judit.


Miskolc, Sály - Hazamehetne, de nincs hová – a karácsonyt már otthon tölthetné az a 8 éves kisfiú, akinek teste 80 százalékban megégett, mikor megpróbált eloltani egy égő bozótost Sályon. Dominik életéért hónapokig küzdöttek az orvosok, ma már mozgatja a kezét és járni is tud. Családja nagyon várja haza, de az otthonukban nincs se víz, se fürdőszoba, és pénzük sincs arra, hogy átalakítsák a házat. Megrázó tudósítás!

 

Miskolc – Dominikot úgy is emlegetik, hogy a kórház kis hőse. Ez év húsvétján került be súlyos égési sérülésekkel a Gyermek-Egészségügyi Központ gyermek-aneszteziológiai és intenzív osztályára. Testének 80 százaléka megégett. Az orvosok hetekig küzdöttek az életéért, ma pedig már gyógy­tornára jár a 8 éves, sályi kisfiú.

Miskolc - Szuperhős ruhájában akarta eloltani a bozóttüzet, amitől az egész teste lángralobbant. A mindössze 8 éves Dominik 80 százalékban megégett, sokáig azt sem lehetett tudni, hogy túléli-e a balesetet. Megrázó felvételek készültek róla még tavasszal, most viszont már jó híreket kaptunk felőle.

 

Budapest, Miskolc - A 8 éves Dominik március óta kórházban van, miután túl közel ment egy lángoló bokorhoz és teste nagy része megégett. Egyetlen időtöltése, hogy meséket néz egy hordozható DVD-lejátszón. A kis képernyőn alig látta kedvenceit. Tévére viszont a családnak nincs pénze. Egy fiatal budapesti pár az RTL Híradó erről szóló riportja után lepte meg a kisfiút egy készülékkel.

Miskolc - Jobban van és már enni, beszélni is tud az a 8 éves kisfiú, aki súlyosan megégett még tavasszal. Házuk mellett egy bokor gyulladt ki, Dominik pedig megpróbálta eloltani, de lángra kapott a ruhája. Teste 80 százaléka megégett, sokáig az sem volt biztos, hogy túléli.

Miskolc - Felépülőben van a húsvét szombatján súlyos lángégést szenvedett kisfiú, Dominik. Szerdán meglátogattuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában