Helyi közélet

2016.10.21. 11:08

Szabó Lőrinc első és utolsó irodalmi estje…

Miskolc - Amikor elkezdték szervezni az estet, még senki sem sejthette, hogy mi történik aznap.

Miskolc - Amikor elkezdték szervezni az estet, még senki sem sejthette, hogy mi történik aznap.

A Nagy Imre Társaság és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezésében Kabdebó Lóránt Szabó Lőrinc kutatója és Dobos Marianne író volt a vendége a Szabó Lőrinc-emlékdélutánnak, amelynek egyik momentuma az 1956. október 23-ához kapcsolódó miskolci események felidézése volt.

Azon az estén…

Szabó Lőrinc költő 1956. október 23-án tartotta Miskolcon, a Kossuth utca 11-ben irodalmi estjét, melynek egyik szervezője a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár volt.

„Ez volt lényegében Szabó Lőrincnek első és egyben utolsó miskolci irodalmi estje” – jegyezte meg Kabdebó Lóránt. Amikor ezt a rendezvényt elkezdték szervezni, senki sem sejthette, hogy ezen a napon Budapesten tüntetés lesz és kitör a forradalom.

Miskolcon a Kossuth utcai szakszervezeti székházban tartott Szabó Lőrinc-esten a bevezetőt Illyés Gyula mondta, a házigazdák nevében pedig Csorba Zoltán miskolci magyartanár köszöntötte a vendégeket. Az irodalmi est utáni napon, október 24-én Bihari Sándor költő a vasgyárból indult tömeggel együtt érkezett Miskolc belvárosába. A Borjúkötélen című kötetében írta le, hogy Papp László festőművész barátjától tudja, hogy Szabó Lőrinc a Hunyadi utcában egy emeleti ablakból sírva nézte a tüntetőket.

A házon, amely ma többek közt az Alliance Française de Miskolcnak ad otthont, emléktábla látható.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában