Helyi közélet

2016.10.13. 09:52

Nem pánikolt, végezte a dolgát Bence

Miskolc - Újraélesztés világnapja: Bence már kétszer is segített, legutóbb munka közben kellett azonnal cselekednie.

Miskolc - Újraélesztés világnapja: Bence már kétszer is segített, legutóbb munka közben kellett azonnal cselekednie.

Körülbelül két héttel ezelőtt egy fiatalember rosszul lett a Cutler miskolci edzőtermében. Állapota olyan súlyos volt, hogy a mentők kiérkezéséig is szüksége volt segítségre. Többen körbeállták, próbálták vizsgálni a pulzusát, végül a terem egyik személyi edzője, Vági Bence (akit Éden Benceként, az Éden Hotel című rea­lity show-ban ismerhettünk meg. – A szerk.) kezdte el újra­éleszteni.

A mentősök azt mondták, szép munka volt. Vági Bence

– Éppen edzést tartottam, amikor megláttam egy csoportosulást a terem másik végében – mesélte Bence. – Azt hittem, barátok álltak meg beszélgetni, de észrevettem, valaki fekszik a földön. Rögtön odaszaladtam, addigra már a barátaim, Mészáros Dávid és Túróczi Ádám stabil oldalfekvésbe fordították a fiút, és vizsgálták, van-e pulzusa, vesz-e levegőt. Amikor odaértem, kértem mindenkit, menjen hátrébb, hogy legyen levegő, a fiú mellé térdeltem, és elkezdtem az újraélesztést. Persze mindez nagyon gyorsan történt, a rosszulléte után fél perccel már ott voltam. Nem ijedtem meg, nem pánikoltam, végeztem a dolgom. A teremben volt egy gyerekorvos is, amíg én a szívmasszázst végeztem, ő a befújást alkalmazta.

Egészségügyin tanulta

– A mentősök gyorsan kiérkeztek, és kérdezték, ki végezte az újraélesztést, amikor megtudták, hogy én, azt mondták, szép munka volt – emlékezett az edző. – Ennek ellenére sajnos nem sikerült megmenteni a fiú életét.

Bence elmondta azt is, nem ijedt meg, nem esett pánikba, ennek köszönheti, hogy azonnal tudta, mit kell tennie. „Autóra és motorra is van jogosítványom, az ehhez szükséges egészségügyi vizsgán tanultam meg, hogyan kell újraéleszteni valakit. Nem ez volt az első eset, hogy alkalmaznom kellett, korábban egy motoros balesetnél segítettem. Szerencsére akkor a fiú életben maradt, felépült, később még együtt is motoroztunk” – mondta Bence.

Tízből egy

„Mindenkinek fel kellene frissítenie az egészségügyi órákon tanultakat, mert azt gondolom, tízből egy ember tudja csak, mit kell tenni, ha baj van. Sokan tanulták az újraélesztést, talán emlékeznek is rá, hogyan kell, de nem merik elkezdeni, nem mernek segíteni. Egyet kell megjegyezni: 30/2. Azaz harminc szívmasszázs, két befújás…” – tanácsolta Bence.

Térj be a mentőkhöz...

„Térj be a mentőkhöz és távozz újraélesztőként!” elnevezéssel most vasárnap, az újraélesztés világnapján az Országos Mentőszolgálat Miskolci Mentőállomása megnyitja kapuját a lakosság előtt. Az érdeklődő felnőttek és gyerekek 9 óra és délután 5 óra között rövid és gyakorlatias újraélesztés-oktatásban vehetnek részt. Az ezen a napon országszerte megvalósuló program célja, hogy minél többen megtanulják az életmentés legegyszerűbb mozdulatait, és felhívják a figyelmet arra is, hogy a vészhelyzet felismerése, a gyors segélyhívás és az azonnali elsősegély életeket menthet.

– Mindenkit várunk! Fél óra alatt bemutatjuk és ki is lehet próbálni korszerű babákon az alapszintű újraélesztésnek a műveletét – mondta lapunknak Barta Tamás vezető mentőtiszt.


Egy általános iskolás is képes az újraélesztésre

Miskolc - Átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szív­halál következtében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában