Helyi közélet

2016.10.13. 15:31

Kiszabadult az aszú mind a 124 palackból

Mezőzombor, Tolcsva - Azt a 124 palack bort, amely abból a szőlőből és aszúból készült, amelyet 1956 őszén szüreteltek Tokaj-Hegyalján, a forradalom ki­törésének 60. évfordulójára most újrapalackozták. A hatvanéves borból még a spanyol királynak is jut majd.

Mezőzombor, Tolcsva - Azt a 124 palack bort, amely abból a szőlőből és aszúból készült, amelyet 1956 őszén szüreteltek Tokaj-Hegyalján, a forradalom ki­törésének 60. évfordulójára most újrapalackozták. A hatvanéves borból még a spanyol királynak is jut majd.

300 ezer palack. Ennyi található Tolcsván a Nemzeti Borvagyon pincéjében. A legidősebb bor 1865-ből való, de található olyan palack is a falak között, amely a kiegyezés évében, 1867-ben forrt a mustból. 124 palack a 300 ezerből kedden megkezdte útját Tolcsváról, hogy a Dereszla szőlőbirtokon kössön ki. A 124 palack mindegyike abból a szőlőből és aszúból készült, amelyet 1956 őszén szüreteltek Tokaj-Hegyalján és amelyet a forradalom kitörésének 60. évfordulójára palackoztak újra.

– Egyedülálló pillanat részesei vagyunk – mondja dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt bor­ágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa, a Nemzeti Borkiválóság Program létrehozója. – Egyedülálló, hiszen 60 évvel ezelőtt a történelmet zárták ezekbe a palackokba. Ha azt mondom, 1956-ban Tokaj-Hegyalján október 22-én kezdődött a nagyszüret, és a forradalom kitörése után Nagy Imrét egy badacsonyi szüretről vitték Budapestre, még hátborzongatóbb az élmény.

– A 124 palackot azért szállították el Tolcsváról, hogy újrapalackozzák.

Ilyen még nem történt Magyarországon – mondja dr. Kiss Eliza. – Ez tulajdonképpen egy főpróba, a cél az, hogy a Nemzeti Borvagyon mind a 300 ezer palackja ugyanerre a sorsra jusson és megszülessen egy olyan kormányzati döntés, amelynek az előkészületeit már megkezdtük és amely arról szól, hogy ez a borvagyon egységes kezelés alá essen.

Természetesen az újrapalackozás nem abból áll, felnyitják az üvegeket és áttöltik egy másikba.

– Az összes palackot felnyitás után kóstoltuk – mondja Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke. – Az a feladat, hogy a tételek tisztaságát ellenőrizzük és kiszűrjük a hibás tételeket. Horkay András még elmondta, az átpalackozás nem ördögtől való dolog, tulajdonképpen 20-25 évenként valamennyi bor esetében meg kell tenni. – Számunkra kihívás részt venni ebben a programban – mondja Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Szent István Egyetem borászati tanszékének vezetője. – Egyrészt izgalmas kutatási feladat, másrészt pedig az itt elért eredmények publikálásával újabb ismeret­anyagot adhatunk a hallgatók kezébe.

És hogy mi lesz az újrapalackozott, 1956-ban szüretelt szőlőből készült borok sorsa? Kereskedelmi forgalomba egy palack sem került, inkább ajándékozási célokat fog szolgálni, így néhány palack a jövő héten Spanyolországba indul, hogy a királyi családot gazdagítsa.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában