Helyi közélet

2016.10.24. 07:30

A mai Miskolcra is érvényes: „Ember: küzdj és bízva bízzál…”

Miskolc - Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata október 23. estéjén a Miskolci Nemzeti Színház patinás, sokat látott falai között tartotta meg ünnepi megemlékezését.

Miskolc - Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata október 23. estéjén a Miskolci Nemzeti Színház patinás, sokat látott falai között tartotta meg ünnepi megemlékezését.

Elsőként Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mondta el ünnepi beszédét, amelyben – többek között – arról szólt, hogy a magyar forradalom olyan jelzőfény volt a kontinens egén, amely előremutató, máig is ható történelmi események sorát indította el. „Először mutatott rá arra a háború utáni Európában, hogy az elnyomást nem tűri meg egyetlen európai nemzet sem. És tulajdonképpen ez az iránymutatás vezetett arra is, hogy országaink egymás felé fordultak és kialakulhatott egy közösség.”

Hosszú idő telt el, amíg ki merték mondani: forradalom." Csöbör Katalin

Okok és okozatok

„Miért tört ki a forradalom?” – tette fel a kérdést. Majd sorolta a sokáig titoknak minősülő adatot. „Mert az önkényuralom időszakában például 40 ezer magyart börtönöztek be koholt vádak alapján. Szinte nem volt olyan család Magyarországon, akit ne érintett volna valamilyen módon a hatalom elnyomása. Nem mertek az emberek egymás szemébe nézni, hogy valaki nehogy félreértse azt és a börtönben kössön ki rövid időn belül”.

Csöbör Katalin arról is szólt, hogy 1956 után, a „puha diktatúra” beköszöntével is még hosszú évtizedeknek kellett eltelnie a nyolcvanas évek végéig, amikor bátran ki lehetett jelenteni, hogy 1956. október 23-án forradalom tört ki Magyarországon”.

Madách Imre intelme

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere Madách Imre Az ember tragédiája sorait idézve vont párhuzamot a páratlan irodalmi mű és a magyarok páratlan történelmi tette között. Felidézte a forradalmat megelőző önkényidőszakot, „amikor irtották a vallást, irtották a magyarság ősi hagyományait, tiltottak minden előremutató eszmét”.

A városvezető kiemelte, hogy Miskolcot és a miskolciakat az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiben vidéki példaképnek tartották. „Éppen ezért sem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy legyünk büszkék hőseinkre, akik hatvan esztendővel ezelőtt megalapozták a város fejlődését is”. Mint mondta, a mai Miskolcra és miskolciakra is érvényes Madách Imre felszólító sora Az ember tragédiájából: „Ember: küzdj és bízva bízzál…”

- ÉM-SZB -


Díjazottak

Miskolcért és szabadságért ’56 díjat kaptak

Boroviecz László, Csorba István, Dornbach Gyula, Földvári Rudolf, Gál András, Horváth János, Kovács Lehel, Nagy Lajos, Papp László, Rácz Károly, dr. Rácz Lóránd, dr. Renn Oszkár, Svidró Emil, Székely János, Szíj Zoltán

Díj és díjazottak

A Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a 38/2004. rendeletével hívta életre a „Miskolcért, a szabadságért ’56” díjat, amelyet október 23-a alkalmából ítélt oda az arra érdemeseknek a testület.

Az ünnepi megemlékezésen dr. Kriza Ákos polgármester tizenhárom személynek adta át az idei „Miskolcért, a szabadságért ’56” díjakat.

További két díjazott nem tudott részt venni az ünnepélyen.

Ezt követően Madách Imre: Az ember tragédiája című művének díszelőadását láthatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában