Helyi közélet

2016.09.23. 11:15

Mackófalva Harsányban, rekorddal, beruházással

Harsány - Minden a mackók és Dominik körül forog majd szombaton.

Harsány - Minden a mackók és Dominik körül forog majd szombaton.

Már az elmúlt években is elhíresült a borsodi település a plüssmackókról szerte az országban, de a hétvége után akár Mackófalvának is hívhatják majd Harsányt. Itt él ugyanis Arnóczki Istvánné, akit mindenki csak Mackó Mamaként ismer, hiszen hatalmas plüssmackógyűjteménnyel rendelkezik. Tavaly kiállítás is nyílt az akkor több mint hatezer darabra rúgó medvecsalád négyezer tagjából.

Rekordot döntenek

– Ez már akkor is magyar rekord volt, de a felhívásunkra rengetegen járultak hozzá a gyűjteményhez, aminek köszönhetően mára megduplázódott a számuk. A Guinness-rekordot egy amerikai hölgy tartja 8150 plüssmackóval, de a harsányi gyűjtemény mostanra 12 ezer felett jár – újságolta el Szabó Gergely polgármester.

Pénteken érkezik a Guinness Bizottság magyarországi képviselete, hogy hitelesítse a rekordot, a tervek szerint másfél nap alatt számolják át a mackókat, ami nem lesz kis feladat, főleg annak függvényében, hogy szinte folyamatos a felajánlás, szombaton pedig egy jótékonysági rendezvény keretében várják a további plüssadományokat. Ugyanis nemcsak rekord­bejelentésre, de egész napos programra is számíthatnak a kilátogatók Harsányban.

– Településünkön él a kétéves Tóth Dominik családjával, akinél sajnos leukémiát diagnosztizáltak. Úgy döntöttünk, megtesszük, amit lehet annak érdekében, hogy kórházi gyógykezelése után egy steril szobába térhessen haza. Szombatra egész napos rendezvényt szerveztünk, délelőtt a hagyományos szüreti nappal, délután pedig koncertekkel, programokkal. Ezzel szeretnénk meghálálni azok segítségét, akik hozzá tudnak járulni Dominik gyógyulásához – mondta el Szabó Gergely.

Új munkahelyek

A szüreti napot a felvonulással indítják 10 órakor az orvosi rendelő elől, míg a jótékonysági nap programjai délben startolnak az általános iskola udvarán. A tíz fellépő mellett gyerekprogramokkal és véradással is készülnek. 14.30-kor jelentik be a Guinness-rekordot, majd köszöntőt mond Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese.

– Pénteken írunk alá megállapodást egy munkahelyteremtő beruházásról is, amely szombaton szintén elindul. Megnyílik egy második kiállítóhely a plüssmackóknak, és abban az épületben kap helyet egy üzem, amelyben 20–40 megváltozott munkaképességű ember dolgozhat majd. Játék- és ajándéktárgyakat készítenek, amelyben szintén nagy szerepet kapnak a mackók. Ezek után Harsányt Mackófalvának is hívhatjuk majd – tette hozzá a polgármester.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában