Helyi közélet

2016.08.27. 20:46

Videó: Íme a miskolci BGS „kocka” óvóhely belülről!

Miskolc - Van egy óvóhely az Újgyőri piac szomszédságában, amit kívülről már minden miskolci láthatott. A jobb sorsra érdemes építményben az Urbex Hungary csapata nézett szét az aktuális bunkertúra során, állapota lesújtó...

Miskolc - Van egy óvóhely az Újgyőri piac szomszédságában, amit kívülről már minden miskolci láthatott. A jobb sorsra érdemes építményben az Urbex Hungary csapata nézett szét az aktuális bunkertúra során, állapota lesújtó...

Az Urbex Hungary csapata meglátogatta a "kockát". Az óvóhely Miskolcon a Vasgyár mellett, az Újgyőri főtér közelében a piac tövében található, a kettes villamosvonal mentén. Mellette a számozott utcák kezdődnek, mivel ez a "telep" nem igazán a jó híréről lett nevezetes, sajnos a "kocka" állapotát is megpecsételte.

Az óvóhely az 1950-es években épült. A BGS név a bomba-gáz-szilánk szavak rövidítéséből ered, ez a blokktípus a 250 kg-os bombák telitalálat elleni védelmére voltak tervezve. Rengeteg ember elférhetett az óvóhelyben, saját gépészete volt, így nem függött a külső áram és vízszolgáltatástól sem. Az épületet többször szerették volna újrahasznosítani, de ezek a kísérletek kudarcba fulladtak. Mára teljesen szétlopták, a vastag bejárati ajtókat elvitték, és mindent ami mozdítható volt, leszereltek, elloptak. Csak az nem megy be aki nem akar, bár a piszok, a romok és a förtelmes szag visszataszítja az egyszerű látogatókat.

Az Urbex bejárta mind a négy emeletet, próbálva egy videót és egy fényképes anyagot összerakni az állapotáról.

Ha valaki szárnyai alá venné az épületet, akár egy szabadulós játék helyszíne lehetne. Jó példa az efféle épületek hasznosítására Budapesten a Bunkergame nevű játék.

Íme a fotók amik a mai állapotot mutatják be:

Kívül a kiálló vasbeton szálak az esetleges támadás esetén az álcaháló rögzítését szolgálták volna.

A bejárat nehéz vasajtóit is leszerelték, érdekes hogy ez senkinek sem tűnt fel.

A zsanérokon látszik hogy akár több száz kilósak is lehettek az ajtók.

Szemét és emberi ürülék mindenütt, lehangoló látvány!

Volt 1-2 tárgy ami megúszta vandálok és tolvajok munkálkodását!

A levegőztető rendszer hatalmas vascsöveit lángvágóval vágták el.

A vizes blokkokból ennyi maradt.

Forrás: Urbex Hungary.


Mezőkövesd - A Mezőkövesdi repülőtér (más néven Klementina) Mezőkövesd és Mezőkeresztes közigazgatási határán fekvő egykori katonai repülőtér. Az Urbex Hungary csapata meglátogatta a Mezőkövesdi repteret, ami mára már az enyészeté lett, jobb sorsot érdemelne!

Harsány, Miskolc - Régóta üresen áll a Miskolc melletti laktanya Pingyomon. Az Urbex Hungary csapat bejárta az egykori légvédelmi komplexumot töviről, hegyire. Úgy néz ki, lassan az enyészeté lesz minden.

Miskolc - A Bükkben, a Csanyik-völgy mélyén lévő, elhagyatott lőteret látogatta meg nemrégiben az Urbex Hungary csapata. Itt található az egykori MHSZ Miskolci Erdész Lövészklub sport lőtere, ahol évtizedekkel ezelőtt rengeteg fiatal próbálhatta ki céllövő tudását. A lőtér végül a kilencvenes évek végén megszűnt. Megmutatjuk, mostanra mi maradt belőle.

Miskolc - Az Urbex Hungary csapata ellátogatott a 2000-es évek elején bezárt miskolctapolcai Juno Hotelbe. A szálloda nagyon régen üresen és elhagyatottan áll a híres üdülőhelyen.

Miskolc - Omladozó vakolat, szeméthegyek, graffitik a falon. Elkeserítő látványt nyújt az Futó utcán található elhagyatott Matáv irodaház. Az Urbex Hungary csapat nézte meg, hogy mi maradt mára az épületből.

Nagyecsér - Összedőlés határán álló házak, érintetlen vadvilág, gyönyörű környezet a borsodi világvégén. A mára elnéptelenedett tanyaközpont Mezőnagymihály közelében található, az Urbex Hungary csapata nemrégiben járta be a települést. Nézzen szét az évek óta üresen álló borsodi szellemfaluban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában