Helyi közélet

2016.08.24. 15:04

Tizenhat premier lesz a „különleges évadban”

Miskolc - Műfaji sokszínűség és premierek sora várja a Miskolci Nemzeti Színhát közönségét.

Miskolc - Műfaji sokszínűség és premierek sora várja a Miskolci Nemzeti Színhát közönségét.

„Tizenhat bemutatóval készül 193. évadjára az ország legrégebbi kőszínháza, ahol a 2016–2017-os szezonban lesz opera és operett, musical, komédia, dráma, balett és zenés mesejáték is a színen” – fogalmazott Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója az évadnyitó társulati ülést megelőző sajtótájékoztatón.

Mindenki talál kedvére való előadást az idei színházi szezonban. Béres Attila

A direktor különlegesnek nevezte a következő évadot. Ezt azzal indokolta, hogy a bemutatandó darabok és a színház előtt álló lehetőségek alapján úgy állították össze a kínálatot, hogy mindenki találjon magának olyan elő­adást, amely kedvére való.

Mindent a közönségért

„Arra törekszünk, hogy a közönséggel megtartsuk azt a kontaktust, amely az elmúlt években kedvezően alakult, ezért szeptember 4-én egy szabadtéri évadnyitót tartunk gyerekprogramokkal, élő képekkel, meglepetésekkel, szeptember 17-én pedig – csakúgy, mint tavaly – bárki betekinthet a kulisszák mögé a Színházak éjszakája program keretében – mondta Béres Attila. – A miskolci teátrum szeptember 21-én, a Magyar dráma napján is egy különleges programmal készül. A nyár történéseiről Béres Attila elmondta: a Miskolci Nemzeti Színház most először a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közösen vitte szín­re Wagner: A bolygó hollandi című operáját, a produkció a közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott. „Ez nagy vállalás volt a részünkről, hiszen vidéki színházak Wagner-operát ritkán tűznek műsorra, ráadásul a darabot a miskolci közönség is láthatja majd a jövő év januárjától.”

A hatvanadik évfordulón

Az igazgató külön kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára díszelőadással készülnek. Október 23-án 1956 gyerek szavalja majd Jordán Tamás Kossuth-díjas színész és rendező vezetésével a Nemzeti dalt, ilyenre még nem volt példa sehol – tette hozzá.

Műfaji sokszínűség idén is

A 2016–2017-es évad bemutatóját ismertetve Szabó Máté művészeti vezető elmondta: kiemelten fontos nagyszínházi bemutató lesz Madách Imre klasszikusa, Az ember tragédiája Keszég László rendezésében. A darab újbóli színpadra állításával az 1956-os forradalomra és szabadságharcra is emlékezik a teátrum. Színre kerül még egyebek mellett Ábrahám Pál operettje, a Viktória és a La Mancha lovagja musical. A Kamaraszínházban láthatják a nézők Tadeusz Slobodzia­nek A mi osztályunk című színművét Béres Attila rendezésében, Rusznyák Gábor pedig Móricz Zsigmond remekét, a Kivilágos kivirradtig című darabot rendezi. A négy évvel ezelőtt megalakult balett-­társulat pedig az Anna Kareninát táncolja majd.

ÉM-SZB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában