Helyi közélet

2016.08.09. 11:59

Gáspár Attila: "A matematikát nem tudom megunni"

Miskolc - Miskolc és Kazincbarcika „aranyos” fia, Gáspár Attila szerkesztőségünk vendége volt. ÉM-interjú: Gáspár Attilával, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia aranyérmesével.

Miskolc - Miskolc és Kazincbarcika „aranyos” fia, Gáspár Attila szerkesztőségünk vendége volt. ÉM-interjú: Gáspár Attilával, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia aranyérmesével.

Szenzációként robban a hír, a rádió is bemondta, hogy Gáspár Attila, a Földes Ferenc Gimnázium 10-es diákja aranyérmet szerzett a Nemzetközi Matematika Diákolimpián. Attila azonban nemcsak matekból remekelt, hanem informatikából is. A Közép-Európai Nemzetközi Informatika Diákolimpiáról ezüstéremmel tért haza. Az ifjú tehetség nem beszélni szeret, hanem gondolkodni és feladatokat megoldani, de azért szívesen adott interjút az Észak-Magyarországnak.

- Mindenki, aki hallotta, hogy aranyéremmel tértél haza a Nemzetközi Matematika Diákolimpiáról, azt mondta: ez fantasztikus, hiszen 16 évesen még nem jutnak el ilyen szintre a diákok. Te is így gondolod?

Gáspár Attila: Igen. De egyéb­ként nem számítottam arra, hogy ilyen jól fog sikerülni a verseny.

- Amikor készültél a magyar csapattal az olimpiára, nem derült ki, hogy ott lehetsz a legjobbak között?

Gáspár Attila: Nem. Igaz, a csapatban a jobbak között voltam, de nem gondoltam, hogy ennyire jól fog sikerülni. Ez teljesen váratlan volt számomra is. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy legalább ezüstérmet szerezzek.

- A magyar diákok közül kapott még valaki aranyérmet?

Gáspár Attila: Nem. A csapatból én szereztem aranyérmet, hárman ezüstérmet, és ketten bronzot.

- Maga a verseny hogyan zajlott?

Gáspár Attila: Az olimpiát a Hong Kong-i University of Science and Technology területén rendezték, a szállásunk is itt volt. A versenyt nagyon jól szervezték meg, a programok mindig időben kezdődtek. A feladatok is nagyon érdekesek voltak és persze nehezek.

- De gondolom, számítottatok arra, hogy ilyen nehézségű feladatok lesznek.

Gáspár Attila: Igen, bár a felkészülésen nehezebbeket is kaptunk. Igaz, azokat nem sokan oldották meg.

- Milyen jellegűek voltak a feladatok?

Gáspár Attila: Csak elméleti feladatokat kellett megoldanunk. Itt csak egyéni verseny van, de az összpontszám alapján, vagyis az egyéni eredmények összesítésével rangsorolják a csapatokat. Két napon át zajlott a versen­y. Egy nap három feladatot kaptunk, ezek megoldására adtak négy és fél órát. Összesen tehát hat feladatot kellett megoldanunk az olimpián. Ebből ötöt hibátlanul csináltam meg, viszont a hármas feladatot nem tudtam. Az olyan nehéz volt, hogy összesen csak tízen oldották meg a 602 versenyzőből.

- Ilyen sokan kijutnak a Nemzetközi Matematika Diákolimpiára?

Gáspár Attila: Igen. Most 109 országból jöttek diákok.

- Hányan szereztek aranyérmet a több mint 600 diák közül?

Gáspár Attila: Általában a versenyzők fele kap érmet. Az arany, ezüst és bronz körülbelül 1:2:3 arányban oszlik meg, így a versenyzőknek körülbelül egytizenkettede kap arany­érmet.

- Mit gondolsz arról, hogy te 16 évesen már ott vagy a világ legjobbjai között?

Gáspár Attila: Örülök, hogy ilyen jól sikerült, és remélem, hogy jövőre ez megismétlődik.

- Hány százalékot kellett teljesíteni ahhoz, hogy valaki aranyérmet kapjon?

Gáspár Attila: Azt hiszem, hogy talán 31 pontot kellett elérni a 42-ből. Nekem 35 pontom lett.

- Mennyi munka van e mögött az eredmény mögött? Mennyi időt kell szánni a matekra, és mennyi feladatot kell megoldani, hogy valaki idáig eljusson?

Gáspár Attila: Rengeteget kell gyakorolni. Például rendszeresen megoldom a KöMaL (Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok) feladatait. Minden hónapban 9 feladatot adnak, és ezek megoldását kell beküldeni. Ezek olyan nehézségűek, mint amilyenek a diákolimpián is előfordulnak. De más matekversenyen is részt veszek.

- Téged mindig leköt a matematika?

Gáspár Attila: Igen. Soha nem unom meg.

- Úgy tudom, a Földes Ferenc Gimnázium magántanulója vagy.

Gáspár Attila: Igen. Ez azért praktikus, hogy ne okozzon problémát a sok hiányzás. Mert sok szakkörre és felkészítő táborba járok.

- Nem okoznak gondot a félévi vizsgák?

Gáspár Attila: Ha tudok, akkor azért részt veszek a tanítási órákon, megírom a dolgozatokat. Így a legtöbb tárgyból nem kell vizsgáznom.

- Milyen eredményeid vannak a többi tantárgyból?

Gáspár Attila: Azok nem mennek olyan jól. A legtöbb tantárgyból négyes vagyok, de a fizika, a kémia, a matematika ötös.

- Mi a terved a matematikával? Felnőttként mivel szeretnél foglalkozni?

Gáspár Attila: Még nem tudom pontosan, de valószínűleg matekkal és programozással kapcsolatos dologgal. A legjobban a matek érdekel. A programozó matematikus pálya például érdekel.

- Hogy telik a nyári szünet? Van időd pihenni, vagy most is tanulsz?

Gáspár Attila: Voltam felkészítő táborban, aztán a diák­olimpiákon, és még megyek egy matektáborba. De azután pihenni fogok.

- Mit jelent számodra a pihenés?

Gáspár Attila: Tévét nézek vagy számítógépes játékokkal játszom. Ilyenkor nem gondolkodom feladatokon.

- Azonban nem csak matematika, de informatika diákolimpián is jártál a nyáron, onnan ezüst­érmet hoztál haza. Az informatika ugyanolyan kedves, mint a matematika?

Gáspár Attila: Informatikából nem vagyok olyan jó, mint matematikából, de azért megy könnyen ez is, mert összefügg a matekkal. Az informatikában sok matematikai összefüggés van.

- Hogy jutottál el a Közép-Európai Nemzetközi Informatika Diákolimpiára? Ezzel sem büszkélkedhet akárki.

Gáspár Attila: Ahhoz, hogy bejussak, először be kell jutni a válogatóba, ide pedig a különböző programozási versenyekről lehet bekerülni. Majd ott benne kell lenni a legjobb négyben, mert a csapat négytagú. Számítógépen kellett megoldani összesen 6 feladatot. Itt is kétnapos volt a verseny, mindkét nap 3 feladatot kaptunk, amelyekre öt órát adtak. Ez is egyéni verseny volt. Itt a magyar csapatból ketten szereztünk ezüstérmet. Ezeket a feladatokat úgy kell elképzelni, hogy adott valamilyen gyakorlati probléma, amit meg kell oldani úgy, hogy írni kell egy programot, ami a bemenetből kiszámolja a kimenetet. És azután erre adnak valamilyen pontszámot. De fontos az is, hogy a program ne használjon túl sok memóriát, és gyors is legyen.

- Mit szóltak itthon a nagyszerű eredményekhez?

Gáspár Attila: Mindenki nagyon büszke rám, nagyon örülnek a jó eredmények­nek. A Földes gimnázium igazgatója, Veres Pál rögtön küldött gratuláló üzenetet. Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere levélben gratulált. Mivel Kazincbarcikán lakom, Kazincbarcika polgármestere, Szitka Péter meghívott a polgármesteri hivatalba, és a képviselő-testület előtt gratulált, majd interjút készített velem a városi televízió. De természetesen a tanáraim, az osztálytársaim és a családtagjaim is boldogok és büszkék rám.

- És a gimnázium után melyik egyetem örülhet majd neked?

Gáspár Attila: Valószínűleg a Cambridge-i Egyetemre vagy az ELTE-re (Eötvös Loránd Tudományegyetem) fogok menni. Úgy tudom, a cambridge-i jó egyetem, mert sok diákolimpikon tanul ott.

- Úgy tudom, ez az egyetem meg is keresi a diákolimpiákon jól szereplő diákokat. Téged már kerestek?

Gáspár Attila: Engem még nem. Lehet, hogy majd érettségi előtt.

- Milyen szakot választasz majd az egyetemen?

Gáspár Attila: Még nem döntöttem el, de vagy matek, vagy informatika. Még az is lehetséges, hogy addigra az informatikát fogom jobban szeretni.

- Mi a legnagyobb álmod?

Gáspár Attila: Valószínűnek tartom, hogy jövőre is bejutok a Nemzetközi Matematika Diákolimpia csapatába. Tervezem az OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) való részvételt is. És jövőre szeretnék bejutni a Nemzetközi Informatika Diákolimpia csapatába.


A nemzetközi versenyeken elért eredmények

Matematika

  • Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2010 III. díj
  • Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2011 III. díj
  • International Mathematics Competition Dimitrovgrad, Bulgária 2011 I. díj, Különdíj
  • Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2012 I. díj
  • Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2014 I. díj
  • I. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny 2014 I. díj
  • Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2015 I. díj
  • Bolyai Matematika Csapatverseny – Nemzetközi 2015 I. díj
  • MEMO (Közép-európai Matematikai Olimpia) 2015, Szlovénia

  • egyéni Arany

    csapat Bronz

  • Bolyai Nemzetközi Matematikaverseny 2015/16 I. díj
  • Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2016 I. díj
  • Romanian Master of Mathemetics, Bukarest 2016 Ezüst
  • Nemzetközi Magyar Matematikaverseny, 2016 I. díj, Urbán J.-díj
  • IMO (Nemzetközi Matematikai Diákolimpia) 2016, Hong Kong Arany
  • Informatika

  • CEOI (Közép-európai Informatikai Diákolimpia) 2016, Románia Ezüst
  • Matematika felkészítő tanárai:

    Győry Ákos (tehetséggondozó mentortanár), Gulyás Tibor, Kovács Attiláné, Dobos Sándor, Pósa Lajos, Szűcs Gábor, Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola (Veszprém) tanárai.

    Informatika felkészítő tanárai:

    Csató Endre, Zsakó László, Horváth Gyula.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában