Helyi közélet

2016.06.10. 07:32

Újabb medencét kaphat a Selyemréti Strandfürdő

Miskolc - A Diósgyőri vár környékének fejlesztése, a történelmi Avas rekonstrukciója is benne van a TOP-ban.

Miskolc - A Diósgyőri vár környékének fejlesztése, a történelmi Avas rekonstrukciója is benne van a TOP-ban.

Újra a miskolci képviselők elé került az a napirend, amely a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztéseit tartalmazza. A megyeszékhely testülete csütörtökön tartotta a nyári szünet előtti utolsó ülését, ahol a TOP-os támogatási kérelmekről szóló tájékoztatást is elfogadták. Ez az a program, amelynek keretében 35 milliárd forintos támogatási összeget kaphat a város. A mostani előterjesztésben a vár környékének rekonstrukciójáról, a történelmi Avas rehabilitációjáról, a Szent István tér átalakításáról és a miskolctapolcai őspark fejlesztéséről is szó volt. Ezen beruházások kapcsán dr. Kriza Ákos polgármester a Modern Városok Program pontjait is kiemelte, amelyekre 180 milliárd forint állami támogatás jut majd.

Szerintünk törvényes a tiszta udvar, rendes ház kitétel. Dr. Kriza Ákos

A testületi ülés egyik napirendje volt a Selyemréti fürdő továbbfejlesztése is, megtudtuk, ezt a társasági adókedvezményből, úgynevezett tao-s pénzből képzeli el a város. A fejlesztés lényege, hogy a meglévő 50 méteres medencét felújítják, illetve egy újat is építenek, valamint ezek télen mobiltetőt kapnak. A városvezetés szerint így a sportolni vágyó fiataloknak – vízilabdásoknak – is lesz helyük, illetve a szabadidős fürdőzésre is lesz lehetőség.

Bővült a Salkaházi

A Salkaházi programmal foglalkozó előterjesztések is gyakorta szerepelnek a közgyűlési napirendekben. Így volt ez csütörtökön is: bővítették a támogatásban részesülők körét – mintegy 1300 nyugdíjast vontak be a programba –, illetve lehetővé tették, hogy a nyugdíjas klubok önköltségi alapon bérelhessenek buszokat kiránduláshoz.

A Diósgyőri vár fejlesztése kapcsán a városvezetés azt hangsúlyozta, nekik köszönhetően a vár felébredt Csipkerózsika-álmából. Kiemelték azt is, ma már egyre több turista érkezik emiatt is városunkba. A szocialisták azonban hiányolták a vár fejlesztésének terveit, és azt is megkérdezték, mi lesz a Diósgyőri strand sorsa. Rostás László főépítésznek erre az volt a válasza: sikerült megtalálni a gótikus királynői fürdőt, ennek újraépítése jelentős költség, keresik a lehetőségét annak, hogyan lehet ezt a fürdőt a lehető leggyorsabban helyreállítani.

Minimális elvárás

A kormányhivatal törvényességi felhívást tett a miskolci önkormányzat felé, jogsértőnek nevezte a város azon rendeletét, amely feltételhez köti – a tiszta udvar, rendes ház kitétel szerepel benne – a lakhatási támogatás kiutalását. A városvezetés azonban nem ért egyet a kormányhivatal döntésével, ezt fogalmazta meg az egyik napirendjében. A baloldal zsarolásnak nevezte, hogy ilyen kitétel került a rendeletbe, mint mondták: „Már nincs az a hatóság, amelyik azzal kapcsolatban, amit a cigányokkal, szegényekkel művelnek, ne marasztalta volna el a miskolci önkormányzatot, most még az ugyanolyan színben tündöklő kormányhivatal is erős megállapításokat tesz”.

A Fidesz-KDNP szerint azonban minimális elvárás az, hogy valaki rendet tegyen az udvarán, a lakókörnyezetében. Azt is elmondták, ha ezt a jogszabályt eltörölnék, szembemennének a józan ésszel. A Jobbik ebben a kérdésben egyetértett a Fidesz-KDNP frakcióval, de szerintük hiába van ez a kitétel a rendeletben, a város nem tartatja be. „Jó lenne, ha az építőközösségeket támogatnánk és nem a züllesztőket” – fogalmaztak.

A belváros rendje ismét

A belváros rendjéről szóló rendeletet már májusban is tárgyalta a miskolci testület, de most újra téma volt. Ezúttal a kerékpárosok főutcai közlekedését szigorították: most már csak a villamossínen tekerhetnek. De egy munkacsoport felállítását is kezdeményezték, amely a vendéglátóegységek kapcsán tehet javaslatot.


Miskolc – Csütörtökön tartották a nyári szünet előtti utolsó közgyűlési ülést Miskolcon. A testület - többek között - újra tárgyalta a belváros rendjének szigorításáról szóló rendeletet is. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában