Helyi közélet

2016.06.24. 22:56

Főrabbi: turistavonzó negyed lehetne a Kazinczytól a főutcáig Miskolcon

Miskolc - Dr. Frölich Róbert országos főrabbi kinevezése óta először látogatott el Miskolcra.

Miskolc - Dr. Frölich Róbert országos főrabbi kinevezése óta először látogatott el Miskolcra.

A miskolci zsidóság lélekszáma meghaladta a tizenhatezret a második világháború előtt. A hitközség tulajdonában volt két zsinagóga, több imaterem, kórház, iskola és néhány rituális fürdő. A zsidó orvosok, tanárok, mérnökök és kereskedők jelentős szerepet vállaltak a város fejlesztésében és több neves rabbi vezette a hitéletet. A holokauszt után a városban nem maradt állandó egyházi vezető, az elég rejtőzködő közösség rabbi nélkül maradt. Utoljára a hetvenes években Schück Jenő volt az utolsó, aki a hétvégeken megtisztelte a szerény létszámú közösséget.

Minden törvényünk az ősi hagyományokon alapszik.” Dr. Frölich Róbert

- Mi volt a vizit célja, lesz e valaha önálló rabbija a városnak?

Dr. Frölich Róbert: Köztudomású, hogy korábban már többször is jártam itt, mártírmegemlékezésen, temetéseken. Barátom, Freund Jenő az itteni közösség elnöke már többször is meghívott. Most végre sikerült az országjárás keretében Miskolcon is egy úgynevezett minden konkrét cél nélküli tájékozódó látogatást tennem. Pesten Freund Jenő rendre beszámol az itteni hitéletről, a közösség történéseiről, így már kíváncsi voltam a helyben élő zsidóság véleményére is. Mint minden hitközségben, a miskolciban is vannak vallási és gazdasági jellegű viták. Ezt természetesnek tartom. A zsidóság demokratikus viszonyok között működő történelmi egyház, a helyi problémákat helyben, egymás közt kell megtárgyalni, rendezni. Örülök, hogy Szlukovinyi Péter rabbijelöltet egyhangúan elfogadják és támogatják.

Megújul a miskolci zsinagóga, júliustól építkeznek

- Elöregedett a miskolci zsidóság. Számuk elenyésző, viszont hitéleti aktivitásban a vidéki közösségek között az első helyen van. Mi lehet a hitközség jövőképe?

Dr. Frölich Róbert: A zsidóság maga az optimizmus. Minden törvényünk az ősi hagyományokon alapszik, de idomul a mindenkori modern kor kihívásaihoz. Mindig megtaláljuk egymást, és igyekszünk alkalmazkodni a társadalmi kihívásokhoz, elvárásokhoz is. Igyekszünk nyitni a fiatalság felé, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a következő generáció is folytassa a vallási tradíciókat. Hallottam, hogy Miskolc ismét pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre. Ennek keretében megvalósulhat a sokat emlegetett zsidó negyed a Kazinczytól a főutcáig. Egy ilyen látványosság turisták sokaságát vonzhatná az éppen felújítás alatt álló templomba. A helyi városvezetés, hallomásom szerint – akár az ország sok más településén, úgy itt is – minden lehetséges támogatást megad a hitközségnek. Bizonyára ezeknek a kölcsönösen gyümölcsöző projekteknek a megvalósítását is támogatnák.

ÉM-SzI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában