Helyi közélet

2016.05.23. 08:42

Elfogadta a közgyűlés a miskolci csokos listát

Miskolc - Miskolc is elfogadta azt az intézkedési csomagját, amely a csokhoz biztosít építési ingatlanokat.

Miskolc - Miskolc is elfogadta azt az intézkedési csomagját, amely a csokhoz biztosít építési ingatlanokat.

Több önkormányzat is lehetőséget látott a családi otthonteremtési kedvezményben (csok) arra, hogy a fiatal családokat letelepedésre ösztönözze. Éppen ezért döntöttek amellett, hogy a csokot kibővítik, mégpedig úgy, hogy kedvezményesen vagy éppen ingyen adnak önkormányzati telket az igénylőknek, természetesen szigorú feltételek mellett. Megyénkben is több önkormányzat csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és már hónapok óta kérdés volt, Miskolc vajon lát-e ebben lehetőséget.

Helyi csomag

A megyeszékhely önkormányzata márciusban azt mondta, szakmai műhelyeiben folyik a családok otthon­teremtési kedvezményére vonatkozó, a kormányrendelettel összefüggő, de a helyi sajátosságokat is számba vevő, az esetleges új lehetőségeket is tartalmazó helyi intézkedési csomag megalkotása. A májusi testületi ülésen pedig már a napirendek között volt egy javaslat, amely a csok igénybevételéhez kínál beépíthető ingatlanokat városszerte.

A városvezetés részéről többször elhangzott, igyekeztek olyan építési telkeket is kijelölni, amelyek a már felszámolt nyomortelepeken találhatók. A cél ugyanis az, hogy így is segítsék ezen területek rehabilitációját – fogalmazták meg.

Már eleve támogatás

Az ellenzék azonban élesen bírálta a javaslatot, szerintük ugyanis ez nem családi támogatás, csupán értékesítési projekt a MIK Zrt. részéről. De az is elhangzott, hogy a miskolci csokos csomag semmilyen szociális gondoskodást nem tartalmaz, úgy vélik, egyszerűen csak arról szól, hogy beszáll a város az ingatlanüzletbe. Azonban az ellenzék arra sem látott biztosítékot a javaslatban, hogy valóban lakáscélú ingatlanok épülnek majd ezeken a telkeken, és mondjuk nem irodák.

Dr. Kriza Ákos polgármester az ellenzéki kritikákra a következőkkel válaszolt: „Ha egy önkormányzat ingyen osztogatja az ingatlanjait, azt úgy hívják, a közvagyon elherdálása, a kormányhivatal mindenhol meg fogja támadni azokat a rendeleteket, amelyek erről szólnak”. De azt is igyekezett hangsúlyozni, hogy a csok már eleve egy több tízmillió forintos támogatás a családoknak. „Ráadásul a város pénzügyi forrásai nem kimeríthetetlenek, felelős városvezetőnek végig kell gondolni a lehetőségeit, és a közösség érdekeit figyelembe véve hozni döntést” – tette hozzá.


Beépíthető

A rendelet szerint a csokkal építhető, illetve vásárolható lakás hasznos alapterülete:

– egy gyermek esetén 40 nm

– két gyermek esetén legalább 50 nm

– három vagy több gyermek esetén legalább 60 nm

Társas- vagy családi ház

A MIK Zrt. által összeállított portfólió kétféle ingatlant kínál a kedvezményt igénybe vevő családoknak: társasházzal beépíthető, valamint családi házzal beépíthető telkeket.

Az előbbibe nyolc, az utóbbiba 17 telket soroltak be.

A társasházi lehetőségek közt van például az Álmos utca 24. szám alatti terület, ahol korábban nyomortelepet számolt fel az önkormányzat. A mostani javaslat szerint ennek a területnek 65 millió forint a forgalmi értéke.

De a listán szerepel a Bazártömb is, egészen pontosan annak északi és déli oldalán elhelyezkedő ingatlanegyüttesek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában