Helyi közélet

2016.05.13. 12:44

"Bombáztak" az avasi partizánok

Miskolc - Szeretnék, ha a környéken élők észrevennék, hogy egyszer csak megváltozik a környezetük.

Miskolc - Szeretnék, ha a környéken élők észrevennék, hogy egyszer csak megváltozik a környezetük.

Panelkertész Klub, Avasi Kertek Közössége – ez áll azon a névjegykártyán, amelyet még tavaly vettem magamhoz az Avasi Közösségi Kávézóban. Azóta csak kallódott a papírdarab az íróasztalomon, majd pár napja újra a kezem ügyébe került. Gondoltam, nem véletlenül, hiszen mikor lenne alkalmasabb, hogy egy kertközösséget bemutassunk, mint tavasszal.

Felhívtam a névjegykártyán szereplő telefonszámot, elmondtam, írni szeretnék a klubról, a kertjeikről. Amikor a kert szót kimondtam, a vonal végén nevetés. Akkor még nem tudtam, miért. Megbeszéltünk egy találkozót, én persze ott is szóba hoztam a kerteket, de ott is nevetés volt a reakció. Úgy tűnt, ez az én vesszőparipám, már kezdtem azt érezni, félreértettem valamit. Végül kiderült, egyelőre én vagyok a lelkesebb, ha az avasi kertekről van szó, mert Káli-Nagy Ákos és Jakab Zsolt – a klub tagjai – két év alatt azt tapasztalták, az avasiak kevésbé nyitottak a kezdeményezésükre. Ennek ellenére persze nem adták fel, sőt szinte percenként születnek ötletek, hogyan lehetne haszonnövények termesztésével „felrázni” az Avast. Beszélgetésünk végére remélem, ők is elhitték, hogy ez a kezdeményezés még jóra fordulhat, de mindenesetre újra lelkesek voltak, még a saját készítésű chilipaszták, csípős mustárok vagy éppen a pitypangszirup is előkerült kóstolásra.

Figyeljük a területeket, és a későbbiekben bejárást szervezünk. -Káli-Nagy Ákos

Elindult egy folyamat

De kezdjük az elején. Valamikor két évvel ezelőtt kezdődött. Káli-Nagy Ákos azt látta, vidéken – ahol jó polgármester van – elindult egy folyamat, elkezdték az emberek művelni a közös mezőgazdasági területeket. „Szétnéztem az Avason, és elgondolkodtam, az itt élőkön, ezen a lakótelepen mi segíthet. Miskolc fenntartható fejlődéséről szóló programjában szerepel a kiskertek újraművelése, és ez adta az ötletet, hogy elindítsunk valami hasonlót a lakótelepen is” – sorolta.

Végigjárták az Avast, hogy hol van közösségi kert kialakítására alkalmas terület. Közel tíz ilyet találtak. Elmondásuk szerint ezek úgy helyezkednek el, mintha egy képzeletbeli kört rajzolnánk a lakótelep köré, többnyire önkormányzati tulajdonban vannak. A helyi önkormányzati képviselő, Szilágyi Szabolcs a kezdeményezésük mellé állt, most úgy tűnik, megpróbál létrehozni és képviselői keretéből finanszírozni egy közösségi kertet, ami az Avasi Paradicsom Közösségi Kert nevet kapta. A területet már kijelölték a Felső-Ruzsin hőközpont melletti üres területen, a kialakítás önkormányzati pályázat útján valósul meg. Ha minden jól alakul, akkor mintegy negyven magaságyásnak kialakított parcellán kezdhetik el a kertészkedést.

A közösségi kert mellett a másik elképzelésük az volt, hogy erkélykertészkedésre buzdítják az avasiakat. Ehhez ők chilipalántával járulnak hozzá, a lakónak annyi a feladata, hogy az erkélyén gondozza a növényt. Ha kinő a paprika, vagy a húslevesbe teszi, vagy felajánlja a klubnak visszavásárlásra. Egy kikötésük van, hogy legalább egy darabot adjanak vissza, hogy a magokról tovább tudják szaporítani a chilit.

Az erkélykertészkedésre eddig csak 8–10 család jelentkezett, ezért a klubtagoknak a csekély érdeklődés miatt újabb ötleten kellett törni a fejüket. Meg is született az elképzelés, egészen pontosan megalakultak az Avasi Partizánok.

A cél az volt, ha már a kertészkedés nem érdekli az avasiakat, akkor legalább a gyűjtögetésre ösztönözzék őket. „Magbombákat készítettünk agyagból és komposztból, ezekbe belegyúrtuk a magokat. Csaknem harminc­fajta növényt, például sóskát, spenótot, oregánót, kaprot, levendulát. Ezeket a bombákat elszórtuk szerte a lakótelepen, és várjuk, hogy kinőjenek. Figyeljük a területeket, és a későbbiekben bejárást szervezünk majd, hogy a lakók is megismerjék a növényeket.

Kíváncsiak vagyunk az eredményre, szeretnénk, ha a környéken élők észrevennék, hogy egyszer csak megváltozik a környezetük” – tudjuk meg. De arra is felhívták a figyelmünket, hogy az Avason csak úgy, szabadon is nőnek gyógynövények, éppen ezért létrehoztak egy blogot, az AvasJavast, ahol bárki tájékozódhat arról, hogy hol milyen gyógyfüvet talál. De ha valaki talál, az maga is feltöltheti a blogra, helymegjelöléssel együtt. „Nem is gondolják, mennyi gyógynövény van a területen, szervezünk erre is bejárást, ami egyfajta közösségépítő rendezvény is lesz” – mondták.

Egyáltalán nem ritka

A beszélgetés során elhangzott az is, hogy Európa számos országában ma már egyáltalán nem ritka a közösségi kertészet. Franciaországban például kikötés, a tetőn vagy napkollektornak, vagy kertnek kell lenni. Az avasi klubtagoknak is az az álmuk, hogy egyszer úgy nézzen ki az Avas, mint a Facebook-oldaluk utópisztikus borítóképén, azaz, minden tetőn teremjen valami. „Fontos, mi elsősorban nem virágosítani szeretnénk, hanem haszonnövényeket ter­meszteni. Az ehhez kapcsolódó közösségformálás, a szabadidő hasznos eltöltése és az egészséges, saját termelésű élelmiszer, zöldség megtermelése és a szemléletformálás lenne a célunk” – sorolták.

S ha már a tetőkön való kertészkedésnél tartottunk, elmesélték, az egyik avasi szolgáltatóház tetején szerettek volna egy ilyet létrehozni, de úgy tűnik, elakadtak. Ez a projektjük egyelőre áll, de remélik, valamikor itt is termelhetnek, hiszen a környéken élőknek is szebb egy kert, mint a kavicsos, elhanyagolt tető látványa – vélik.

Amikor már azt hittem, mindent tudok a közösségi kertészkedésről, akkor előkerült egy láda, amit csak MatchboxKertként emlegetett a két klubtag. Kiderült, ilyet minden zöldségesnél ingyen lehet beszerezni, hiszen egyébként kidobnák. „Ha ezt földdel feltöltjük, ültethetünk bele palántákat, fűszernövényeket. Nem beszélve arról, hogy könnyen hordozható, így, ha elutazunk, rábízhatjuk a szomszédra is” – árulták el.

Tények

Avasi Kertek, Facebook: Avasi Partizánok

AvasJavas blog: https://avasjavas.wordpress.com/ és a Panelkertész Klub az Avasi Közösségi Kávézóban, ahová minden érdeklődőt várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában