Helyi közélet

2016.03.28. 09:02

Együtt hajtották a csodamalmot a Bábszínházi Világnapon a kicsik

Miskolc - A Csodamalomban a Bábszínházi Világnap alkalmából „Bábok és a közlekedés” versenyt szerveztek.

Miskolc - A Csodamalomban a Bábszínházi Világnap alkalmából „Bábok és a közlekedés” versenyt szerveztek.

A megyei baleset-megelőzési bizottsággal tető alá hozott tegnapi eseményre nyolc intézmény érkezett, nekik egy rövid történettel kellett készülniük, amelyet a bábszínház színpadán bábokkal kellett előadniuk. A zsűri azt kérte, hogy az 5–10 perces előadásokban jelenjenek meg közlekedéssel, baleset-megelőzéssel kapcsolatos „információk” is.

A Bábszínházak Világnapja nekünk is ünnep.

Dr. Lovassyné Németh Mária

– A Bábszínházak Világnapja nemcsak a Csodamalom Bábszínháznak jelent ünnepnapot, hanem nekünk is, hiszen nem ez az első alkalom, hogy közösen rendezünk hasonló eseményt ovisok és kisiskolások számára – nyilatkozta dr. Lovassyné Németh Mária rendőr alezredes, a B.-A.-Z Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának képviseletében, aki nem mellékesen tagja volt a zsűrinek is. – Fontos, hogy a gyerekek még játékos formában tanulnak ebben az életkorban, ráadásul őszintén nyitottak a világra. Ezúttal ők tanítottak minket a helyes közlekedésre. Nagy motiváció számukra az óvónéni és a tanító néni, hiszen nélkülük ez a dolog nem működne. A díszletek, a bábok elkészítésében, kitalálásában nagyon nagy szerepet játszanak, a szülők pedig segítenek mindennek a szállításában és ők azok, akik otthon gyakorolnak a gyerekekkel. Hasznos és szép délelőttöt töltöttünk a gyerekekkel.

Felmenni az igazi színpadra nagy kihívás. De megoldották.

Mikita Gábor

Volt, ami most meglepte? – kérdeztük.

– Mindig más! Tetszik, hogy nemcsak a klasszikus bábok jelennek meg, hanem megelevenítik a bábokat, míg korábban voltak marionettbábok is – tudtuk meg, mint ahogyan azt is, hogy a közlekedésrendészeti osztálynál a jó idő beköszöntével beindulnak majd a programok.

Ugyanakkor májusban nagy eseménynek lesz házigazdája a megye: a megyei RFK rendezi meg a Kerékpáros Iskola Kupa idei országos döntőjét, ahová minden megyéből 2-2 versenyző érkezik majd.

Jól hasznosították

Jecsné Farkas Ágnest, a Gesztelyi Gyermekálom Napközi Otthonos Óvoda óvónőjét akkor faggattuk, amikor a zsűri még javában tanácskozott. Ők kilenc gyermekkel érkeztek, nagyon jól érzik magukat.

– Hosszú ideje készültünk erre a rendezvényre, ami nagyon hasznos, hiszen nagyon jól tudtuk hasznosítani a tervezésünkben – fogalmazott a pedagógus. – Jól be tudtuk építeni a közlekedéssel kapcsolatos témakörhöz.

A báb egyébként központi szerepet játszik ebben az oviban (is), hiszen mindennap használhatják a gyerekek.

– A mi csoportunk elég kreatív, gyakran maguktól veszik elő és kezdeményeznek báb­előadásokat a gyerekek – tudtuk meg Ágnestől.

A gesztelyi négycsoportos óvoda és 8–10 óvónéni évente kétszer bábozik a gyerekeknek, akik nagyon élvezik és hozzá vannak szokva. Az egyik gesztelyi csöppség sem ijedt meg a diktafontól és az újságírótól, így Veres Zsejke készséggel válaszolt: „Jól szórakoztam. Báboztunk, én voltam Cili néni, az óvónéni. A varázslatos kirándulást adtuk elő. Igen, otthon is szoktam bábozni: van egy rókabábom és egy vadászbábom, és ma fogjuk megkeresni a többit”.

– Tetszett a verseny – ezt már ovistársa, Sziráczki Hunor mondta nekünk. – Az tetszett, amikor báboztunk. Én voltam az Árnyékos. Otthon nem annyira, inkább az oviban szoktam bábozni.

Gesztely és a Jókai

Mikita Gábor színháztörténész, zsűritag számára a legizgalmasabb a gyerekek bátorsága volt.

– Mi magunk is tudjuk, hogy kiállni a közönség elé mindig nehéz dolog – nyilatkozta. – Egy bábszínházban felmenni egy igazi színpadra és játszani nagy kihívás. Nagyon ügyesen megoldották, látszott, hogy élvezték. A báb egy izgalmas műfaj, a legkisebbeknél természetes.

A Miskolci Csodamalom Bábszínház művészeti titkára, Burkáná Dukát Tímea először azt emelte ki, hiszi, hogy minden résztvevő jól érezte magát.

– A bábművészet, a bábszínház benne van ezeknek a gyerekeknek az életében, hiszen rendszeresen járnak a Csodamalom Bábszínházba, bérlettel – mondta. – Ők azt a részét ismerték eddig, ami a nézőtérről volt látható, ám most a színpadon bizonyíthattak. Ízelítőt kaphattak abból, milyen lehet a színészek élete.

Az ovisoknál végül a zsűri döntése értelmében a Gesztelyi Gyermekálom Napközi Otthonos Óvoda lett az első, míg a kisiskolásoknál a Jókai Mór Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola nyert. A díjazottak a pozitív élmények mellett serleggel és ajándékokkal gazdagodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában