Helyi közélet

2016.02.11. 10:53

Február 17-től sztrájkba lépnek az MVK-sok

Miskolc - Elszakadt a cérna Miskolcon: sztrájkot hirdettek a közösségi közlekedésben dolgozók. A munkabeszüntetés február 17-étől határozatlan ideig tart – tudatta a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. három reprezentatív szakszervezete.

Miskolc - Elszakadt a cérna Miskolcon: sztrájkot hirdettek a közösségi közlekedésben dolgozók. A munkabeszüntetés február 17-étől határozatlan ideig tart – tudatta a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. három reprezentatív szakszervezete.

A „munkavállalók többségi akaratából” meghirdetett sztrájkkal a szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

Nincs tovább – döntöttek a miskolci tömegközlekedésiek, s a munkáltatónak is bejelentették: sztrájkba lépnek február 17-étől, határozatlan időre

– tudatta a cégnél működő három reprezentatív szakszervezet – Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet – nevében Zelenka László, a MAVÉSZ elnöke. Az MVK Zrt. szakszervezetei egyebek között a tavaly beígért, de a mai napig nem teljesített, egységesen mindenkinek adható munkabéremelésért, a dolgozók közötti diszkrimináció megszüntetéséért, a munkáltató és a szakszervezetek közötti egyeztetések kiharcolásáért is már korábban kollektív munkaügyi vitát indított, ám egyezség a törvényi határidőn – 7 napon belül – nem született. A szakszervezetek már bírósági döntés birtokában megkezdték a munkabeszüntetésre való mozgósítást. Erről, valamint az idevezető okokról az alábbi sztrájkbejelentéssel értesítették a munkáltatót is.


Sztrájkbejelentés

Tisztelt Munkáltató!

A sztrájktörvény szerint a munkavállalókat gazdasági és szociális érdekeik biztosítására megilleti a sztrájk joga.

A 2015. november 23-án szakszervezeteinkből megalakult az MVK Zrt. reprezentatív szakszervezeteinek sztrájkbizottsága, és az alábbi okok miatt még azon a napon kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztünk a munkáltatónál:

  • a 2015. év elején született Holding bérajánlás teljesítésének elmaradása miatt,
  • a 2012 év óta folyamatosan elmaradt prémiumok ki nem fizetése okán,
  • az egymás érdekeit ténylegesen figyelembe vevő párbeszéd elmaradása miatt,
  • a dolgozók nagyobb csoportját érintő intézkedések meghozatala illetve tervezése az Üzemi Tanács véleményének kikérése nélkül történik (pl. villamos és autóbusz karbantartás kiszervezése, leépítése, szabályzatok módosítása),
  • egyoldalú döntéssel meghozott, végrehajtott bérrendezés megosztó, dolgozói érdekeket figyelmen kívül hagyó, diszkriminatív jellegéért.
  • Az egyeztetés, a hét napot jóval meghaladó időtartama alatt sem vezetett eredményre, az álláspontok nem közelítettek egymáshoz, érdekképviseleteink kompromisszumos javaslatot sem kaptak a munkáltatótól. A munkáltató a munkavállalókkal kötött egyéni megállapodásokkal próbálta a fennálló munkaügyi vitát megoldani. Médiakampányt folytatott a munkavállalók meggyőzése, a szakszervezeti vezetők megfélemlítése, lejáratása érdekében.

    Több alkalommal a sajtón keresztül üzenve próbált nyomást gyakorolni a kollektív munkaügyi vitát kezdeményezőkre.

    A követeléseink elérése érdekében a munkavállalók többségi akaratának figyelembe vételével a sztrájkbizottság úgy döntött, hogy

    sztrájkot hirdetünk 2016. február 17-i kezdettel meghatározatlan időre.

    Követeljük a 2015 évi bérajánlás (Miskolc Holding Zrt Igazgatósága 63-4/2015. (II.18) számú Igazgatósági Határozat szerinti) végrehajtását!

    Követeljük a 2016 januárjában fizetett 2012 évre vonatkozó prémium kifizetés tételes elszámolását az érintett munkavállalók részére!

    Követeljük a 2013, 2014, 2015 évi elmaradt prémiumok kifizetését, illetve a kifizetés ütemezéséről történő megállapodás megkötését!

    Követeljük a törvényesség betartását a dolgozók nagyobb csoportját érintő intézkedések meghozatalánál – véleményeztetés az Üzemi Tanáccsal a döntések meghozatala előtt legalább tizenöt nappal – és a törvénytelenül végrehajtott módosított utasítások hatályon kívül helyezését!

    Követeljük az egymás jogos érdekeit tekintetbe vevő, munkáltató – munkavállalói érdekképviseletek közötti párbeszéd helyre állítását!

    A sztrájk biztonságos lebonyolítása érdekében javasoljuk egy munkacsoport haladéktalan létrehozását, melyben a munkáltató és a szakszervezetek egyenlő létszámban képviseltetik magukat, ezáltal biztosítva a zökkenőmentes gyakorlati lebonyolítást.

    Miskolc, 2016.02.10

    A sztrájkbizottság nevében:

  • Simon Gábor FÉÉSZ elnök
  • Zelenka László MAVÉSZ elnök
  • Berta József MTDSZ elnök

  • Miskolc - Az MVK egy havi plusz bért ígér év végére, de a szakszervezetek szerint ez csak a szokásos mesedélután.

    Miskolc - "Köztudomású, hogy miközben olyan nagy közlekedési vállalatok, mint a MÁV vagy BKV maximum fél százalékos „béremelést” ajánlottak fel, addig minálunk az elmúlt időszakban adott 3-5%-os béremelés és év végi jutalom éves szinten 115 millió forintot jelentett a dolgozóknak" - olvasható Singlár Zsolt, MVK Zrt. vezérigazgató közleményében.

    Miskolc - Én is buszvezető vagyok! – kiáltotta az egyik felszólaló az MVK előtti tüntetésen szerdán.

    Miskolc - „118 napja fenyegetőznek sztrájkkal az MVK szakszervezetek, ideje lenne, ha végre színt vallanának” - kezdi szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményét az MVK Zrt. vezetősége.

    Miskolc - Sajnos lesz sztrájk, bár jobb lenne, ha nem lenne rá szükség – mondta Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában