2016.02.18. 13:40
A Furmint Február filozófiája
Mád - „A furmint robbanni fog a világban, és hamarosan milliós rajongótáborra fog szert tenni.”
Mád - „A furmint robbanni fog a világban, és hamarosan milliós rajongótáborra fog szert tenni.”
Egyre többen, többször és hangosabban mondják, a furmint egy kiemelkedő szőlőfajta. A képet tovább szépíti a tény, hogy szinte kizárólag a miénk. A Furmint Február rendezvénysorozat évek óta a legnagyobb és legszervezettebb boros események egyike. Évről évre több nagyvárosban szerveződött furmintesemény ebben a téli hónapban, a kisebbektől egészen a gigantikusig. 2016 februárjában már hetedik alkalommal állnak csatasorba a furmintok, hogy meghódítsák a borbarátokat.
A Furmint Február kóstolón 2016-ban jelenlegi állás szerint közel százötven prémium furmintot lehet majd megízlelni. A furmint igazi otthonában, Mádon azonban eddig még sosem volt ilyen rendezvény. De minden ilyen sorozat is véget ér egyszer, így ebben az esztendőben Mád is csatlakozik február 20-án, szombaton.
Milliós rajongótábor
Tokaj-Hegyalja a rendszerváltás idején arról volt híres, hogy viszonylag olcsó és kicsit gyenge borokat kínált – mondja a rendezvény egyik szervezője, ifj. Szepsy István.
– A furmint a 2000-es évek elején kezdett elterjedni itt a borvidéken is. Azt korábban is tudtuk, hogy Tokaj-Hegyalján a vulkanikus talaj a szőlőből olyan bort képes előállíttatni, amely bárhol máshol a világon reprodukálhatatlan. Ebben az időben kezdtünk mi is kísérletezni a furminttal, de be kellett látnunk, el kell jönnie annak az időszaknak, amikor a fogyasztók is felnőnek ehhez a feladathoz. Meggyőződésem, hogy a furmint robbanni fog a világban, és hamarosan milliós rajongótáborra fog szert tenni. Tokaj-Hegyalja sokáig arról volt híres, hogy minőségi, természetes édes borokat kínál a fogyasztóknak, a szárazabb fajták fogyasztásához azonban kellett az igény is. Ezért is döntöttünk úgy, ebben az évben Mád is csatlakozik ehhez a mozgalomhoz, és mi is meg kívánjuk mutatni a közönségnek a furmint minden színét és ízét. Ezért is várunk mindenkit szeretettel szombaton délután Mádra, hogy megismerkedhessenek ezzel a fantasztikus szőlőfajtával és az abból készült borokkal.
ÉM-BG
Program
Szent Tamás Pincészet, Holdvölgy, Gizella Pince Tokaj, Szepsy pincészetek vezetésével.
A sétáló kóstoló mellé 3 fogásos street food menü jár, Horváth Gábor, a Gusteau Kulináris Élményműhely séfje jóvoltából.
Cím: Aszúház – Mád, Batthyány u. 53.
GPS: 48.192506296615 | 21.280635595322
Részvételi díj: 9.800 forint, amely tartalmazza a MasterClass-belépőt, a sétáló kóstolót, a 3 fogásos menüt, illetve az ásványvizet és a kávét.
A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges: gusteaumuhely.com