Helyi közélet

2016.01.20. 08:49

Új ipari park: tíz év alatt tízezer új munkahelyet ígér Miskolc

Miskolc - „Folyamatos az érdeklődés a hazai és külföldi befektetők részéről, már az új iparterületnek is híre ment.”

Miskolc - „Folyamatos az érdeklődés a hazai és külföldi befektetők részéről, már az új iparterületnek is híre ment.”

„2010 óta 6 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma Miskolcon. Ez annak is köszönhető, hogy korábban olyan vállalatokat sikerült az önkormányzat cége által üzemeltetett ipari parkokba – a mechatronikaiba és a délibe – telepíteni, mint a Gustav Wolf drótgyár vagy a Takata. Ez a város hozzáállásán túl – gyorsított, egyablakos ügyintézés, racionális kedvezményrendszer – az iparterületek infrastruktúra­fejlesztésének is köszönhető. Folyamatos az érdeklődés a hazai és külföldi befektetők részéről, már az új iparterületnek is „híre ment” – mondta az Észak-Magyarországnak Pfliegler Péter alpolgármester, amikor az új miskolci ipari park kapcsán érdeklődtünk. Kérdeztük, volt-e olyan befektetni szándékozó, aki azért nem jött, mert nem tudott számára a város megfelelő területet biztosítani, de erre a kérdésünkre nem kaptunk választ. Arra viszont igen, hogy hogyan „hirdeti” Miskolc, hogy ezerhektáros terület várja a befektetni vágyókat.

Tovább folytatják

„Miskolc pár évvel ezelőtt felkerült a befektetők térképére. Ehhez segítséget adott a kormány, a minisztériumok, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a város is megtette azokat a befektetői érdeklődést kiváltó kommunikációs és marketingtevékenységeket, amely segítette és segíti e térség gazdasági fejlődését. Hazánk nagykövetségeivel, kereskedelmi képviseleteivel is kapcsolatban vagyunk, ennek köszönhetően Miskolc kapott és kap is lehetőséget külképviseleteken való bemutatkozásra is. Ezeket a tevékenységeket kívánjuk folytatni a továbbiakban. Ennek egyik látványos és jelzésértékű eleme, hogy Miskolc az autóipari fellegvárak közép-európai seregszemléjén, az Automotive Hungary szakkiállításon idén már harmadik alkalommal lesz jelen.”

Tudnak-e elegendő szakembert ajánlani, és ha igen, milyen végzettségűeket az esetleges befektetőknek? – kérdeztük az alpolgármestertől. Válasza szerint „a város hármas egysége – ipar, tudás, kultúra – a miskolci járműipari életpályamodellnél is megjelenik: az oktatásra, tudásra alapozott ipar megfelelő hátteret biztosít mind a frissen végzők, mind a már tapasztalatot szerzett hazai és külföldi szakembereknek, akik otthonra is találnak Miskolcon”. Kifejti továbbá, hogy az említett életpályamodell a miskolci önkormányzat koordinálásával 2014-ben indult el elsősorban a fiatalabb – szakemberek – középiskolát, szakiskolát, egyetemet végzők – számára, és ezzel jövőt, Miskolccal közös jövőt tervezhetnek életpályájukban. Az alpolgármester hozzáfűzte, az önkormányzat ebben számíthat a megyei gazdasági kamara, a vállalkozók szövetsége, a helyi cégek, az oktatási intézmények és a szélesebb adminisztráció segítségére és együttműködésére is.

Garancia a cégeknek

„A város számára a gazdaságfejlesztés erőforrása a magasan képzett munkaerő, így az állami mellett helyi érdek is a magas szintű, piacorientált szakképzés. A képzés belső tartalma mára megújult, nagyobb hangsúly került a duális képzésre, azaz a gyakorlati képzéssel megvalósuló elméleti oktatásra. Ezek összességében jelenthetnek garanciát a Miskolcot választó cégeknek a megfelelő végzettséggel, használható tudással rendelkező szakemberek biztosítására, utánpótlására”, fogalmazott Pfliegler Péter.

Az első lépés

Még felidézte dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere szavait: „A környező településen élő szakképzett dolgozóknak is munkát adhatnak az új ipari park vállalkozásai. Az (alap) infrastruktúra fejlesztése az első lépés ahhoz, hogy magas hozzáadott értéket teremtő vállalkozások települjenek ide. A terület nagy, akár 4 nagy autógyár is elfér rajta, ha pedig kis- és középvállalkozásokban gondolkodunk, akkor számtalan cég települhet ide. Összességében akár a 10 ezret is meghaladhatja az itt dolgozók száma. Az ipari parkba betelepült vállalkozások várhatóan tíz év alatt rendezni tudják a térség munkaerőhelyzetét”.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyibe kerülhet a tervezett ipari park területének a megvásárlása, azaz mennyit szán rá a kormány, azt a választ kaptuk, hogy ennek megválaszolása a kormányt illeti.


Miskolc, Felsőzsolca - Kevés a szakember és a közmunkaprogram is hátráltatja a munkaerő-toborzást, vallják a vállalkozók.

Miskolc - „A problémák megoldása összetett feladat, összehangolt munkára van szükség.”

Miskolc - Miskolc új ipari park­ja Martinkertváros, Hejőcsaba és Szirma környékén lesz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában