Új ipari park Miskolcon – Befektetők? Nincs sor…

Akt.:
Az egyik utóbbi nagyberuházás a Takata
Az egyik utóbbi nagyberuházás a Takata
Miskolc, Felsőzsolca – Kevés a szakember és a közmunkaprogram is hátráltatja a munkaerő-toborzást, vallják a vállalkozók.

Problémás jó szakemberhez jutni: így látják az általunk megkérdezett vállalkozások. Hiány van kőművesből, ácsból, burkolóból, hacsak az építőipart nézzük, mondta Fehér Tibor, aki a felsőzsolcai ipari park inkubátorházát vezeti. Aki szakmailag számít, az már rég kiment külföldre vagy elvándorolt az ország más részeibe, ahol többet fizetnek. Azért nem teljesen pesszimista, úgy látja, ha megfizetnék őket, sokan visszajönnének. Így látja Szász Csaba, az említett ipari park, a Felsőzsolcai Ipari Zóna Kft. ügyvezető igazgatója is. Amikor egy befektetni szándékozó megkérdezi tőlük, hogy mennyiért találnak a környéken szakképzett dolgozót, akkor hiába tudják azt mondani, hogy 15 százalékos a munkanélküliség, ha azok nagy hányada szakképzetlen. Márpedig a befektetni vágyó új technológiát telepítene, amihez kellene a képzett, megbízható munkaerő.

Az más kérdés, hogy meg is kellene fizetni, márpedig az érdeklődők úgy gondolják, 150 ezernél többet nem adnának nekik. Szerinte a közmunkaprogram is hátráltatja a munkaerő-toborzást. A közmunkás nincs rákényszerítve arra, hogy a munkaerőpiacon helyezkedjen el. Mindössze 20–30 ezer forinttal keresne többet, de buszoznia kellene, és jóval többet dolgoznia. Akkor inkább a kényelmesebb közmunkát választja.

Felsőzsolca is profitálna

Kérdeztük, szerinte mekkora a befektetési kedv, meg tudja-e tölteni Miskolc az ezer hektárt. Szász Csaba szerint túl nagy területről van szó, rengeteg az ipari park (a többi miskolci sem telt meg), a befektetők pedig nem állnak sorban. Bár hozzáfűzte, ő örülne neki, mert az a felsőzsolcaiaknak is jó lenne, hiszen az ő ipari parkjuk is profitálhatna belőle. Ha Miskolcra települne egy nagyvállalkozás, akkor az vonzaná a beszállító alvállalkozó cégeket is, így lehet, náluk találnának helyet.

A munkaerőproblémákkal kapcsolatban elhangzottakat Lengyel Attila, az Európa Center Miskolc ügyvezetője is megerősítette. Mint fogalmazott, szerinte a képzés teljes átalakítása vezethetne megoldásra. Emellett vissza kellene hozni az elvándorolt szakembereket megfelelő bérrel, körülményekkel, a szándék sokakban megvan. Ehhez kormányzati beavatkozással célzott bérrendezés lenne szükséges.

ÉM-HM


Kapcsolódó cikkek:

Új ipari park Miskolcon – Környéken élők: van, aki örül, van, aki nem

Miskolc – Miskolc új ipari park­ja Martinkertváros, Hejőcsaba és Szirma környékén lesz.

Új ipari park Miskolcon – “Versenyképes bér kellene”

Miskolc – „A problémák megoldása összetett feladat, összehangolt munkára van szükség.”

Új ipari park: tíz év alatt tízezer új munkahelyet ígér Miskolc

Miskolc – „Folyamatos az érdeklődés a hazai és külföldi befektetők részéről, már az új iparterületnek is híre ment.”

“Visszahoztuk a lehetőséget az ezer hektárral magunknak”

Miskolc – A szakember szerint jó terület a tervezett ipari parké, de hiba, hogy nem korábban vette meg a város.

Akár 30 Takata is épülhetne az új ipari parkba. És milyen lesz?

Miskolc – Orbán Viktor miniszterelnök tavaly tavasszal jelentette be Miskolcon, hogy a kormány támogatja egy ezerhektáros ipari park kialakítását a megyeszékhelyen. Ezután nagy csend következett, senki nem nyilatkozott arról, hogy mégis, hol tudna a város kialakítani egy ekkora területet.

Megvan, hol lesz az ezerhektáros ipari park Miskolcon

Miskolc – Kijelölték az ezerhektáros miskolci ipari park területét, és változtatási tilalmat vezettek be rá.